Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Atlanta kentinde siyah Rayshard Brooks’u öldüren polis memuru cinayet suçlamasıyla yargılanabilir

ABD’nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta’da, siyah ABD vatandaşı Rayshard Brooks (27), 12 Haziran’da polis tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti

Atalanta’nın Fulton ilçesinde, 14 Haziran günü adli tıp tarafından yapılan otopside, Brooks’un silah yaralanmasının neden olduğu kan kaybından ve organ yaralanmalarından öldüğü tespit edildi. Açıklamada, ölüm şeklinin cinayet olduğu belirtildi.

Atlanta Emniyet Müdürlüğü, pazar günü erken saatlerde, polis memuru Garrett Rolfe’un 27 yaşındaki Rayshard Brooks’u, Wendy’s hamburger zinciri restoranında ölümcül bir şekilde vurması nedeniyle teşkilattan kovulduğunu açıkladı. Olay mahallinde bulunan iki polis memurundan biri olan Garrett Rolfe, Brooks’a ateş açmış ve ölümüne sebep olmuştu. Fulton savcıları pazar günü yaptıkları açıklamada, Rolfe’un ağır bir cinayet suçlamasıyla karşı karşıya olabileceğini söyledi.

Olay mahallindeki diğer polis memuru Devin Bronsan ise idari izne çıkarıldı. Bronsan hakkında bir suçlama yapılmadı. Atlanta Emniyet Müdürü Erika Shields, olaylar nedeniyle görevinden istifa etmişti.

Ne olmuştu?

Vücut kamerasıyla kaydedilen görüntülere göre, aldığı ihbar üzerine “Wendy’s” ismindeki fast-food restoranına ait otoparka giden polisler, Rayshard Brooks’u araç camına vurarak uyandırıyor. Daha sonra, Brooks aracından iniyor ve polislerle konuşuyor. Yapılan alkol testinin ardından polisler Brooks’u arkadan kelepçe takarak gözaltına almak istiyor. Polise direnen Brooks, polisin şok tabancasını alarak kaçmaya çalışıyor. Çıkan arbede sonucu kamera yere düşerken videonun ilerleyen saniyelerinde silah sesleri duyuluyor.

Rayshard Brooks’un öldürülmesi, 25 Mayıs günü ABD’nin Minneapolis şehrinde George Floyd’un polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken yaşandı. Cumartesi gecesi göstericiler Atlanta’da da yürüdü ve olayın meydana geldiği restoran ateşe verildi.

Öte yandan; Demokrat Parti üyeleri pazar günü yaptıklarıı açıklamada, Brooks’un öldürülmesinin ABD kolluk kuvvetleriyle ilgili düzenlemelerde önemli bir değişiklik yapılması gerektiğini gösterdiğinin üzerinde durdular.

Demokrat Parti’nin Parti Denetçisi James Clyburn yaptığı açıklamada “İki- üç hafta boyunca böyle bir sorunla uğraşırken bir polis memurunun genç bir Afro-Amerikalı adamın hayatına hâlâ duyarsız olduğunu görüyorsun. Bu adamın bunu yapmasını sağlayacak kültürde ne sorun olduğunu bilmiyorum. Kültür yüzünden olmalı. Sistem yüzünden olmalı” dedi.

Brooks ailesinin avukatı Chris Stewart ise verdiği röportajda, şok tabancasının ölümcül olmadığını ve insanların şok tabancasını tutuyor diye öldürülmemesi gerektiğini söyledi. Stewart, “Herkesin emin olabileceği tek şey bunun olmaması gerektiğiydi ama oldu. Çünkü Afro-Amerikalı erkeklerin değeri şehir içinde ya da nerede yaşıyorsa polis memurları için çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Ve bu üzücü” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.