Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD yönetimi, aralarında Esad’ın da bulunduğu 39 kişiye yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad’ın da aralarında bulunduğu 39 kişiye yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı.

Bugün ABD Dışişleri Başkanı Mike Pompeo’nun imzasıyla yayımlanan açıklamada, Beşar Esad ile bağlantısı bulunan 39 kişinin bazılarının ismi de verildi. Buna göre, açıklamada Suriye savaşının finansörü olarak tanımlanan işadamı Muhammed Hamsho, İranlı milis gücü Fatimiyyun Tugayı, Suriye Cumhuriyet Muhafızları ve Dördüncü Zırhlı Tümen adlı birliklerin komutanı Mahir Esad gibi isimler yaptırım kapsamına alındı.

“Esad ile iş yapan herkes yaptırıma maruz kalabilir”

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: “Dünyanın neresinde olursa olsun, Esad ile iş yapan herkes ABD tarafından ulaşım kısıtlamalarına ve finansal yaptırımlara maruz kalabilir.”

Uygulanan yaptırımlarının hedefinin Esad yönetimi olduğu belirtirken Suriye toplumuna en çok yardım eden ülkenin ABD olduğu ve bu yardımın sürdürüleceği de yine aynı açıklama ile dile getirildi.

Açıklamada, “Esad yönetimi kanlı saldırılarına devam ettiği müddetçe yeni yaptırımlar da yürürlüğe konacaktır” denirken bu kararın ABD ile benzer düşünen devletlerle uyum halinde alınmasının oldukça önemli olduğu dile getirildi. Açıklamada ayrıca, önümüzdeki günlerde Esad’ı destekleyen çok sayıda başka kişi ve kuruluşu hedefleyen yeni yaptırımların da yürürlüğe konulacağı duyuruldu.

Pompeo bugün attığı bir tweet ile yaptırımların resmen başladığını ilan etti. ABD Dışişleri Bakanı, ” Bugün, Esad rejimine ve onun dış yardımcılarına, Suriyeli insanlara karşı işledikleri suçların hesabını sormak amacıyla yürürlüğe koyduğumuz Sezar Yasası vasıtasıyla yeni yaptırımlar uygulamaya başladık” dedi.

Sezar Suriye Sivil Korunma Yasası

Esad yönetimi ve ona destek olan kişileri ve kurumları hedef alan bu yasanın adı Suriye ordusunda çalıştığı iki buçuk sene boyunca Esad yönetiminin uyguladığı işkenceleri fotoğraflayan Sezar kod adlı kişiden geliyor. “Sezar Yasası” olarak bilinen, tam adıyla Sezar Suriye Sivil Korunma Yasası, 21 Aralık 2019’da ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanmıştı. Yasa, Esad’ın kendi yönetim kadrosunun yanı sıra, faaliyetlerine destek sağlayan ya da ciddi miktarda para alışverişinde bulunan yabancı kişi ve kuruluşlara da yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Yaptırım uygulanan kişilerin ABD’ye girişleri yasaklanırken ABD’de bulunan mal varlıkları da donduruluyor.

Beş sene boyunca geçerli olacak yasada öngörülen yaptırımlar öncelikli olarak enerji ve inşaat sektörlerini hedef alıyor. Bu noktada Suriye’nin yeniden inşa sürecinde aktif rol almayı düşünen ülkelerin ve şirketlerin önüne de büyük bir engel çıkartılıyor.

Yaptırımlar Suriye ekonomisini nasıl etkiliyor?

Hem ABD’den hem de Avrupa’dan gelen yoğun ekonomik yaptırımların etkisiyle Suriye ekonomisi büyük bir sıkıntı içine girdi. Savaşın yarattığı tahribatın da etkisiyle şu an Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Suriye halkının yaklaşık yüzde 80’i yoksulluk veya açlıkla mücadele ediyor. Suriye Lirası da giderek değer kaybederken gıda fiyatları bir gün içinde bile oldukça keskin artışlar gösteriyor.

Ekonominin her geçen gün kötüye gitmesi toplumun da tepki göstermesine neden oluyor. Hükümetin kontrol ettiği bölgelerde bile ekonomi kaynaklı gösteriler yapılıyor. Özellikle gıda fiyatlarının yükselmesini protesto eden eylemcilerin bazıları Esad yönetimini istifaya çağırıyor.

İç savaşın başladığı 2011 senesinden beri ekonomisi yüzde 75 küçülen Suriye’de gayri safi milli hasıla ise yedi sene içinde 60 milyar dolardan 15 milyar dolara düştü. Suriye Lirası ise son üç haftada yüzde 50 değer kaybetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.