Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan – Çin sınırında çatışma: 20 Hint askeri hayatını kaybetti, Çin, kayıpları konusunda sayı açıklamadı

AP’nin haberine göre, Hint yetkililerin 16 Haziran’da yaptığı açıklamada, dünyanın en kalabalık iki ülkesi Hindistan ve Çin arasında bulunan Ladakh’daki Galwan Vadisi’nde çatışma çıktı. Himalaya sınırı olarak bilinen bu bölgede bir subayın da aralarında bulunduğu 20 Hint askeri hayatını kaybetti. 1975’ten bu yana çatışma yaşanmayan bölgedeki olay, 45 yıldan sonra iki ülke arasında yaşanan ilk çatışma oldu.

Hint ordusundan salı günü yapılan açıklamada, pazartesi gecesi Galwan Vadisi’nde şiddetli bir çatışma yaşandığı teyit edildi. Açıklamada, “İki tarafın üst düzey askeri yetkilileri durumu yatıştırmak için şu an görüşüyor” denildi. Hindistan hükümeti kaynakları, bazı birliklerin hâlâ kayıp olduğunu ve ölü sayısının artacağını söyledi. 

Harita: The Guardian

Guardian’ın haberine göre, 15 Haziran Pazartesi günü gece yarısı bir Hint devriyesi, devriye sırasında beklenmedik bir şekilde, dar bir sırtta Çin kuvvetleriyle karşılaştı. Çatışmanın bu sırada yaşandığı iddia ediliyor. Karşılaşma esnasında, bir Hint komutanı nehir geçidine itildi. Gece geç saatlerde yaşanan çatışmada silahsız olan 600 kadar asker, sopalar ve taşlarla birbirine girdi. Her iki taraftan askerler uçurumdan aşağı düştü. Çatışmada silah kullanılmadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama: “Çözüm için diyalog halindeyiz”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada, “Her iki taraf bu konuyu diyalog ve istişare yoluyla çözmeyi kabul etti ve durumu kolaylaştırmak, sınır alanındaki huzuru ve sükûneti korumak için çaba harcıyor” dedi. Lijian, Çin birliklerinden herhangi birinin yaralandığına veya öldürüldüğüne dair bir açıklamada bulunmadı.

ANI haber ajansı ise, yaşanan çatışmada 43 Çinli askerin hayatını kaybettiğini iddia etti. Çin’in devlet medyasında ise ölü ve yaralı sayılarına dair herhangi bir bilgi verilmedi.

The Hindu gazetesi yazarı Ananth Krishnan attığı twitte, Çin’in resmi medyasının, 50 yıldan fazladır, Hindistan-Çin sınırındaki en büyük çatışma haberini büyük ölçüde gizlediğini söyledi ve günün gazete kapaklarını paylaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) her iki tarafı da “maksimum kısıtlama uygulamaya” çağırdı. BM ortak sözcüsü Eri Kaneko, “Hindistan ve Çin arasındaki Fiili Kontrol Hattı’nda şiddet ve ölüm raporları konusunda endişeliyiz. İki ülkenin durumu tırmandırmamak için uğraştığı yolundaki raporlarına olumlu bakıyoruz” dedi.

Gerilim neden yükseldi?

The Guardian’ın haberine göre, Çin’in bölgedeki Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca, tartışmalı bölgeye binlerce asker yığdığı, topçular ve araçlar getirdiği nisan ayının sonundan bu yana gerilim artıyor.

Bu ayın başlarında her iki taraftan üst düzey askeri liderler bir araya gelerek tartışmalı bölgelerden geri çekilme sözü vermişti.

İki taraf ne istiyor?

Her iki ülke de bölgeyi ağır bir şekilde militarize ederek topraklara yönelik taleplerini belirlemeye çalıştı. Her ikisi de yollar, havaalanları, karakol istasyonları ve telefon hatları gibi altyapı unsurları inşa etti. Birlikler tartışmalı sınır boyunca düzenli olara devriyeler ile bölgeyi kontrol altında tutuyor. Çin, Doğu Himalayalar’da 90 bin metrekareden fazla ve batıda 38 bin metrekareden fazla hak iddia ediyor. Ancak Hindistan bunların her ikisinin de tartışmalı bölgeler olduğunu savunuyor .

Sırada ne var?

Çatışma, dünya için muazzam bir jeopolitik sonuç doğuruyor. Çin ve Hindistan dünyadaki en kalabalık iki ülke ve her ikisi de nükleer güce sahip. Her iki ülke de ordularını ulusal statü ve gururun göstergeleri olarak gören hükümetler tarafından yönetiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.