Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalyan Alpleri’nde buzullar pembeye döndü: Bilim insanları erimeden endişeli

İtalyan bilim insanları, Alpler’deki buzulların gizemli bir şekilde pembeye dönmesini araştırıyor. Vardıkları sonuç, buzun pembeleşmesine sebep olan yosunun, iklim değişikliğinin etkilerini hızlandıracağı.

İtalya Ulusal Araştırma Komisyonu’ndan Biagio Di Mauro’nun açıklamasına göre, Alpler’deki Presena buzulunda gözlemlenen pembe karlara sebep olan bitki Grönland’da da bulunuyor.

Daha önce İsviçre’de Morteratsch buzulundaki yosunları araştıran Di Mauro, “Yosunun kendisi tehlikeli değil. Bu, bahar ve yaz aylarında orta enlemler ve kutuplarda gerçekleşen bir olay” dedi.

Bilimsel adı Ancylonema nordenskioeldii olan bitki, Danimarka’da “Koyu Bölge” olarak bilinen, buzulların hızlı eridiği bölgede de görülüyor.

Normal şartlarda buz, Güneş’ten gelen radyasyonun yüzde 80’ini atmosfere geri yansıtıyor. Yosunlar buzun rengini koyulaştırdığı için buz daha fazla ısı emiyor ve daha hızlı eriyor. Buzullar eridikçe yosunlar suya ve havaya temas ederek daha da hızlı çoğalıyor.

Di Maura, “Karın rengini koyulaştıran her şey erimeyi hızlandırır çünkü koyu renk karın radyasyon emiciliğini artırır” dedi. Tırmanıcıların ve kayakçıların bölgedeki aktivitelerinin yosunun görülmesinde etkili olabileceğini de belirten Di Maura, “Dünya’nın ısınmasında insan faaliyetleri dışındaki olguların da etkisini ölçmeye çalışıyoruz” diye komuştu.

Bölgedeki turistler iklim değişikliğinin etkileri konusunda endişeli. Tatile gelen Marta Durante “Gezegenin aşırı ısınması kendi başına çok ciddi bir problem. Bu yosun en son ihtiyacımız olan şeydi. Korkarım Dünya’ya geri dönüşü olmayan bir hasar veriyoruz. Şimdiden çok geç kalmış olabiliriz” dedi.

Floransa’dan bölgeye tatile gelen Elisa Pongini de Dünya’ya verdiğimiz tahribatın sonuçlarını yaşadığımızı söyledi: “2020 özel bir yıl. Korkunç şeyler yaşandı. İklimsel olaylar kötüleşiyor, iklim değişikliği her geçen gün daha belirgin hale geliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.