Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venüs’ün yüzeyinde aktif volkanik yapılar tespit edildi

Bilim insanları, uzun süredir ölü bir gezegen olarak görülen Venüs’ün yüzeyinde, düşünüldüğünün aksine yakın zamana kadar faaliyetini sürdürmüş olan veya halen sürdürmekte olan 37 volkanik yapı tespit etti.

Araştırma, gezegenin içinden yükselen sıcak kayaların oluşturduğu korona (oval şekilli) adlı yapılara odaklanarak yürütüldü. Bu yapılar Venüs yüzeyindeki tektonik hareketlerin ve magma faaliyetinin son zamanlarda aktif olduğunu gösteriyor.

Birçok bilim insanı Venüs’ün, Dünya’nın yüzeyini şekillendiren plaka hareketlerinden yoksun olduğunu ve son yarım milyar yıldır gezegenin jeolojik olarak hareketsiz olduğunu düşünüyordu.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmanın başyazarı olan Zürih Jeoloji Enstitüsü’nden Dünya ve gezegen bilimcisi Anna Gülcher, “Çalışmalarımız, gezegenin iç ısısının bir kısmının bugün bile yüzeye ulaşabildiğini gösteriyor. Venüs, daha önce düşünüldüğü kadar jeolojik olarak ölü ya da hareketsiz değil’‘ dedi.

Sadece yakın zamanda aktif olabilecek bir koronada bulunabilecek jeolojik özellikler belirleyen aratırmacılar daha sonra, 1990’larda Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Magellan uzay aracı tarafından çekilen Venüs’ün radar görüntülerini, tasarılarına uyan koronaları tespit etmek için temizledi. İncelenen 133 koronadan 37 tanesinin geçen 2 ila 3 milyon yıl içinde aktif olduğu anlaşıldı.

Maryland Üniversitesi’nden jeofizikçi ve araştırma yazarı Laurent Montesi “Bence bu yapılardan birçoğu günümüzde hâlâ aktif durumda” dedi.

Artemis adı verilen 2 bin 100 kilometre çapındaki korona da dahil olmak üzere 37 koronadan birçoğu gezegenin güney yarımküresinde bulunuyor.

Dünya’nın en yakın komşusu olan Venüs, sülfürik asit bulutlarıyla kaplı ve kurşunu eritebilecek kadar sıcak bir atmosfere sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler