Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa koronavirüs salgınında ikinci dalgaya hazırlanıyor

Avrupa’da milyonlarca insan yaz tatili için ülkeler arası seyahat ederken koronavirüs vakaları yeniden artış gösterdi. Kıta ikinci dalga tehlikesiyle karşı karşıya. The Guardian’ın Belçika, İspanya, Fransa ve Almanya’daki koronavirüs vakalarının endişe verici artışı ile ilgili haberini Medyascope sizler için çevirdi:

Belçika hükümeti, salgındaki kayda değer artıştan sonra ikinci bir sokağa çıkma yasağının uygulanabileceği konusunda uyarıda bulundu. İspanya’nın Katalonya bölgesinde de 10 gün içinde salgın kontrol altına alınmazsa yeniden karantina tedbirleri alınabilir.

Fransa’da gençler arasında koronavirüs vakalarının ani artışından dolayı Sağlık Bakanı Olivier Veran, salgına karşı daha fazla dikkatli olunması çağrısında bulundu. Almanya’nın Halk Sağlığı Danışma Konseyi, geçen birkaç hafta içindeki vakaların artışına yönelik olarak durumun “son derece endişe verici” olduğunu açıkladı.

Pazartesi günü Belçika Başbakanı Sophie Wilmes, salgında ikinci bir dalganın kaçınılmaz olabileceğini duyurdu. Wilmes, milli güvenlik konseyi toplantısından sonra yaptığı açıklamada “Koronavirüs oranını düşüremezsek bu bir kolektif başarısızlık olur” dedi ve ekledi: “Uzmanların dediğine göre yeni bir karantina gerekmeyebilir ancak bilinmelidir ki dünyanın önde gelen bilim adamları durumun nasıl bir gelişim seyredeceğini bilmiyorlar. İnsanları ürkütmemeliyiz ancak virüse dair her şeyi bildiğimiz yanılgısına da sebep olmamalıyız.”

Belçika‘da 17 – 23 Temmuz günleri arasında günlük vaka sayısı 163’ten 279’a yükseldi. Bu, yedi gün içinde yüzde 71’lik bir artış demek. Ülkede koronavirüsün en yüksek seviyeye ulaştığı nisan ayında günlük vaka sayısı binin üzerine çıkmıştı.

Belçika Başbakanı Wilmes, tedbir olarak evden çalışma sisteminin şiddetle önerildiğini ve her bir aile bireyinin dört hafta içinde sadece beş kişi ile sosyal temasta olmaları gerektiğini bildirdi. Ülkede artık insanların alışverişe sadece 30 dakika süreyle ve yalnız gitmeleri gerekiyor. 12 yaş ve üstü çocuklar hariç, dışarıda 10’dan fazla kişi bir arada olamıyor. Antwerp şehrinde ise salgının yüzde 500 artmasından dolayı ekstra tedbirler alınacak.

İspanya‘da salgının tekrar büyümesinden en çok etkilenen bölgelerden biri Katalonya. Son 14 gün içinde İspanya’daki 16 bin 410 yeni vakanın yarısı Katalonya bölgesinde saptandı. Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Quim Torra, durumun mart ayında ilk ulusal karantina dönemi öncesindeki salgın oranına benzediğini açıkladı. Başkan, şu anda yaz mevsiminin en önemli 10 günü içinde olduklarını, durumun kritik bir aşamada olduğunu ve salgın kontrol altına alınamazsa tedbirlere geri dönmek zorunda kalacaklarını bildirdi.

İspanya’da sağlık otoriteleri, üç aylık sıkı karantina önlemlerinin haziran ayında sona ermesinden sonra ülkenin zaten ikinci dalgayı yaşadığını belirtti. Pazartesi günkü yapılan açıklamada İspanya Sağlık Bakanlığı, 24 saat içinde 855 yeni vaka sayısı rapor etti. Salgının pik yaptığı 31 Mart tarihinde İspanya’da tek bir günde 9 bin 222 vaka tespit edilmişti.

İspanya’da virüs daha çok bar ve kulüplerden yayılıyor. Ancak meyve ve sebze hasadı yapan ve çalışma koşullarından dolayı sosyal mesafeye dikkat edemeyen yoksul kesim de salgının yayılmasında önemli bir etken.

Katalonya hükümeti iki hafta süreyle gece kulüplerinin kapatılmasına karar verdi. Vaka sayısı artan Barselona’da evde kalınması tavsiye edildi ancak sahillere akın eden pek çok insan bu tavsiyeye uymuyor. Sokağa çıkma yasağının ardından yapılan, “botellon” adı verilen içkili sokak partilerine bir son verilmesi gerektiğini söyleyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Torra, “Bu bir parti değil, bir dayanışma yoksunluğu” dedi.

Fransa‘da ise Sağlık Bakanı Olivier Veran, hafta sonu yaptığı açıklamada “Yaptığımız toplu testlerde daha önceki dalgadan daha fazla genç hastaya rastlıyoruz” diye konuştu. Veran, sözkonusu duruma özellikle Paris bölgesinde rastlandığına, gençlerin yaşlı insanların aksine salgına karşı daha az dikkatli olduklarına işaret etti.

Europe 1 Radyo’ya konuşan Fransa’daki Pratisyen Hekimler Birliği Başkanı Jerome Marty, yaz tatillerinin koronavirüs sorunundaki kritik rolüne dikkat çekerek “Gelecek üç hafta içinde her şey risk altında, çünkü tehlikeli bir döneme giriyoruz” dedi. Marty ayrıca, nüfus hareketliliğinin ve bölge yoğunlaşmasının en çok görüldüğü bir dönemde olduklarını, ülkede normalde 10 bin nüfuslu kimi bölgelerin aniden 60 ila 80 bine çıktığının ve bunun hastanelere olan talebi de aynı ölçüde artırdığını söyledi.

Almanya‘da da ikinci bir koronavirüs dalgası endişesi tırmanıyor. Kimi uzmanlar salgının ülkede pik durumuna geçtiğini söylerken kimi uzmanlar ise gelen yeni dalganın aşı bulunana kadar kalacağını iddia ediyor.

Kentler ile tatilciler, mezbahalar ve tarlalarda çalışanlar arasında gözlemlenen salgın hareketleri, virüsün ne kadar çabuk yayıldığını ve tüm bölgeleri yeniden karantina altına almaya mecbur bıraktığını gösterdi.

Almanya Halk Sağlığı Danışma Konseyi Robert Koch Enstitüsü, vakaların son haftalardaki yükselişinin oldukça kaygı verici olduğunu duyurdu. Günlük yeni vaka sayıları, birkaç haftadır 300 ile 400 arasında gidip gelirken geçen cuma günü sayılar 800’ü geçti. Salgının en güçlü olduğu dönemde Almanya’da günde 6 bin vaka sayısı görülmüştü.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, İspanya’nın Mallorca ve İbiza adalarında partilere katılan tatilcilerin sosyal mesafe ve el yıkama gibi önlemleri almamaları ihtimaline karşı uyarıda bulunarak, vaka seviyelerinden dolayı yüksek risk olarak görülen bu bölgelerden gelen yolculara zorunlu test uygulaması yapmayı planladıklarını söyledi.

Almanya’nın doğusundaki Saksonya eyaletinin Başbakanı Michael Kretschmar, Rheinischen Post’a verdiği röportajda ülkede ikinci bir koronavirüs dalgasının zaten başlamış olduğunu ve sayıları hızla artıran yeni toplu enfeksiyon vakalarıyla karşılaştıklarını söyledi.

Almanya’nın güneyindeki Freiburg şehrinde görev yapan medikal istatistikçi Gerd Antes, “ikinci dalga” söylentisinin yanlış bir kanıya sebebiyet verdiğini ve muhtemelen vakaların yükselip alçalmaya devam edeceğini söyledi. Antes’e göre asıl zor olan şey, riskli bölgeleri tanımlamak ve virüsün daha büyük bir yayılmaya sebep olma ihtimalini saptayabilmek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.