Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Doğu Akdeniz’deki gaz arama çalışmalarını askıya aldı – Yörük Işık: “Kriz çözülemedi ama rafa kaldırıldı”

Türkiye, Akdeniz’de başlattığı ve Yunanistan ile gerilime sebep olan doğalgaz arama faaliyetlerini askıya aldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Her şeye rağmen devam eden müzakerelerde yapıcı bir tutum alalım ve bekleyelim” sözlerini aktardı.

Türkiye ve Yunanistan’ı karşı karşıya getiren doğalgaz arama faaliyetleri, geçen hafta her iki tarafın da egemenlik iddiası olan bölgelere yayılmış ve gerginlik artmıştı. Her iki tarafın da karşılıklı olarak savaş gemilerini konuşlandırmasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel devreye girmiş ve gerginliği düşürmeye çalışmıştı.

CNN Türk’e açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Almanya’nın temel yaklaşımı Akdeniz’de karşılıklı gerilimi azaltacak adımlar atalım yönünde. Bizim de buna yaklaşımımız son derece olumlu. Oruç Reis’in arama tarama yapması planlanan yer aslında Meis Adası’na 180 kilometre uzaklıkta. Buna rağmen cumhurbaşkanımız ‘Yapıcı olalım, bir müddet bekletelim, bu sırada herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalarını yapsın, tartışmalı alanlarda da ortak çalışma yapılsın’ noktasında” dedi.   

Yörük Işık: “Kriz çözümlenmemiş olsa da rafa kaldırılmışa benziyor”

Kararı Medyascope’a değerlendiren Boğaz Deniz Trafiği Gözlemcisi Yörük Işık, krizin çözümlenmediğini yalnızca rafa kaldırıldığını söyledi: “Kriz çözümlenmemiş olsa da rafa kaldırılmışa benziyor. Bu karar her ne kadar İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya’nın Ankara ziyareti ardından alınmış olsa da kararda İspanya’dan çok Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in konuyla yakın ilgisinin etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Merkel’in, krizin bir Avrupa Birliği krizi haline gelmemesi ve Türkiye ile ilişkilerin daha gerilmemesi amacıyla hareket ettiğini söyleyebiliriz.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.