Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus ve Rusya arasında “İstanbul bağlantılı” kriz

Rusya, Belarus’ta terör saldırısı hazırlığı içinde oldukları iddiasıyla çarşamba akşamı gözaltına alınan 33 vatandaşının derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus vatandaşlarının bir Rus özel güvenlik şirketinin çalışanları olduğunu ve Belarus üzerinden İstanbul bağlantısı ile üçüncü bir ülkeye seyahat edecekken, uçağı kaçırdıkları için Belarus’ta beklemek zorunda kaldıklarını söyledi.

Wagner’in paralı askerleri oldukları iddia edilen Ruslar’ın gözaltına alınma görüntüleri Belarus medyasında geniş yer buldu.

Belarus yetkilileri sözkonusu kişileri, 9 Ağustos’taki devlet başkanlığı seçimleri öncesinde “istikrarsızlığa yol açacak terörist eylem” hazırlığı yaptıkları ve hapisteki bazı muhalif siyasetçilerle irtibatlı oldukları iddiasıyla gözaltına almıştı. Kremlin Sözcüsü Peskov, vatandaşlarının hukuki dayanak olmaksızın alıkonulduğunu savunarak serbest bırakılmalarını istedi.

Belarus güvenlik güçleri 29 Temmuz’da başkent Minsk’te Rus vatandaşlarına yönelik gözaltı operasyonlarını kameralar eşliğinde yaptı.

Rus basınında 33 kişilik grubun Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in paralı askerleri olduğu ve Sudan’a gidiyor olabilecekleri yazıldı. Belarus basınında ise ülkeyi karıştırmak üzere geldikleri iddia edilen Rus vatandaşlarının sayısının 200 civarında olduğu, grubun diğer üyelerinin arandığı belirtildi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko 1994’ten beri yani 26 yıldır ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. 65 yaşındaki Lukaşenko 9 Ağustos’ta da yeniden, altıncı kez seçilmeyi umuyor. Kampanyasında Belarus’u istikrarsızlaştırmak isteyen dış güçler ve onlarla işbirliği yapan muhalefete karşı ülkenin bekası için oy isteyen Lukaşenko’nun en yakın iki rakibinin adaylıkları geçen haftalarda yüksek seçim kurulu tarafından iptal edildi.

Seçim öncesi muhalefetin kampanyalarına polis müdahalesi görüntüleri.

Lukaşenko’nun iktidarı boyunca düzenlenen seçimlerin hiçbiri –ne parlamento ne de devlet başkanlığı seçimleri- uluslararası gözlemciler tarafından “adil ve özgür” olarak tanımlanmadı.

Koronavirüs salgını nedeniyle askıya alınan Moskova-İstanbul seferleri 1 Ağustos’tan itibaren başlarken, Minsk-İstanbul seferleri ise bir ay öncesinde, 1 Temmuz’da başlatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.