Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope salgın hastanelerinde: “Yoğunluk artıyor, yoğun bakımlardaki sayı eski haline dönebilir”

Koronavirüs vakalarının yeniden artış eğilimine girmesi ile birlikte, başta salgın hastaneleri olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanındaki hastanelerde yoğunluk yaşanmaya başladığı yönünde haberler geliyor. Medyascope’tan Hazar Dost, İstanbul’daki salgın hastanelerine giderek yaşananları ve iddia edilen yoğunluğu yerinde gözlemledi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acili sakin, yatan hasta sayısında artış var

İstanbul – Fatih’teki Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisi, normal süreçte kentteki en yoğun acil servislerden biriydi. Fakat salgın hastanesi olmasının da etkisiyle acil servisinde bir yoğunluk yaşanmıyor. Sadece koronavirüs hastalarıyla ilgilenen acil serviste yedi – sekiz hasta bulunuyor. Bunun nedeni, Haseki’de koronavirüs testinin acil servis dışında yapılıyor olması gibi görünüyor.

Medyascope’a konuşan Haseki Hastanesi çalışanları, “Acildeki yoğunluk haziran ayındaki gibi. Ancak yatan hasta sayımızda son bir haftada ciddi bir artış var” dedi. Acil servis kapısında dikkat çeken şey, bir otobüs dolusu çevik kuvvet polisi. Polisler hastane içinde de görev yapıyor. Buna karşılık şu ana kadar Haseki’de herhangi bir adli vaka yaşanmamış.

Okmeydanı Prof. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Acil Servisi’ne 45 dakikada iki ağır hasta geldi

İstanbul’da bulunan salgın hastanelerinden bir diğeri, Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi. Şehrin merkezi yerlerinden birinde olması nedeniyle koronavirüs ile mücadele sürecinde yoğun olan hastanenin acil servisinin kapısında koronavirüs testi için sıra bekleyen onlarca insan var. Üstelik bu sıra, hastanenin ana kapısına uzanan yol üzerinde. Bu sıra bizim hastanede beklediğimiz süre içinde hızla uzadı. Acil servisi sadece koronavirüs için ayrılmış olan hastaneye, orada bulunduğumuz süre içinde, yürümekte zorlanan iki hasta getirildi. Üstelik bunlardan biri Maltepe Cezaevi’nin resmî aracı ve ambülansla gelen bir mahkûmdu. Test için sıra bekleyenler, testten sonra doktor talep ederse tomografi de çekildiğini belirtti. Tomografi çekilen bölüm ise koronavirüs polikliniğinin dışında, ana bina içinde bulunuyor. 

Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde test kuyruğunda bekleyen ve yatan hastaların sayısı artıyor

Salgın sürecinde Yeşilköy’de açılan ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Prof. Dr. Murat Dilmener’in adının verildiği hastaneye ilk girdiğimizde koronavirüs testi için beklenen sıra dikkatimizi çekti. Sosyal mesafe önlemlerinin olmadığı sıranın son haftalarda günbegün uzadığını söyleyen sağlık çalışanları, “Yatan hastada artış var. Yoğun bakımda yatan hastalarımızın sayısı salgının başındaki sayılara yaklaşıyor” dedi. 

Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisi normal zamandan daha yoğun

Salgın hastanesi olmayan Bakırköy’deki Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisindeki yoğunluğu çalışanlar ve çevre esnaf, “Normal zamandan daha yoğun” diye tanımlıyor. Acil servis girişinde kayıt için beklenen sıra, hastanenin kapısına kadar uzanıyor. 

Kapısında çevik kuvvet polisi bekleyen hastanelerden biri de Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Bu hastanede de adli bir olayın olmadığını, polislerin tedbir amaçlı beklediğini öğrendik. 

Hastane çalışanları, salgının ilk günlerinde salgın hastanesi olan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yoğunluğa dair, “Buradaki koronavirüs polikliniği Yeşilköy’de açılan hastaneye taşındı. Fakat çoğu hasta bunu bilmiyor ve doğrudan buraya geliyor” dedi. Dr. Sadi Konuk Hastanesi’nden Yeşilköy’deki Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’ne ise toplu taşıma imkanları az olduğundan taksiyle gidilebiliyor. Taksicilere, “Sadi Konuk’tan Yeşilköy’e taşıdığınız hasta sayısı arttı mı?” diye sorduğumuzda, “Son zamanlarda bir artış var fakat eskisi gibi yoğun değil” cevabını aldık. 

Sağlık Bakanı Koca: “Tamamen dolu hastanemiz yok”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Ağustos 2020 Perşembe günkü açıklamasında hastane yoğunluklarına dair, “Koronavirüs nedeniyle hastaneleri dolu bir ilimiz, hatta kapasitesi tamamen dolu hastanemiz yoktur. İddialar asılsızdır. Bu asılsız iddiaların sahipleri, hastaneler doluymuş gibi tedbir alsın. İddiaların topluma belki bu şekilde yararı olur” dedi. 

Koca, 5 Ağustos 2020 Çarşamba günkü açıklamasında da Konya’daki hastane yoğunluklarını paylaşarak, “Hastalığı önemsiz gösterenlerle hastaneleri çaresiz gösterenlerin iddialarını dikkate almayın” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler