Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’li firmaların Çin menşeli WeChat ve TikTok ile iş yapmasını yasaklayan kararnameleri imzaladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, uzun zamandır TikTok başta olmak üzere Çinli firmaların sahibi olduğu dijital uygulamalardan şikâyet ediyordu. Dün ise WeChat ve TikTok uygulamaları için iki farklı kararname imzalayan Trump, Amerikalı şirketlerin, TikTok’un sahibi olan Pekin merkezli ByteDance ve WeChat uygulamasının sahibi olan Shenzhen merkezli Tencnet firmalarıyla iş yapmasını yasaklayan iki kararname imzaladı.

Trump ve Beyaz Saray yöneticileri, Çinli şirketlerin sahibi olduğu bu uygulamaların kullanıcıların bilgilerini depolayarak bir veri havuzu oluşturduğunu öne sürmüş, bunun da ABD’nin ulusal güvenliğine ve dış politikasına büyük bir darbe olabileceğini söylemişti.

Trump geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada TikTok’u yasaklayacağını, bunun için ya acil durum ekonomik yetkilerini ya da başkanlık kararnamesini kullanacağını belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da 3 Ağustos günü bu uygulamaların Çin Komünist Partisi’ne veri sızdırdığını ve Trump’ın birkaç gün içinde harekete geçeceğini açıklamıştı. Yine de kararın bu kadar çabuk alınması beklenmiyordu. Zira Trump başkanlık kararnamesi ile bu uygulamaya yasak getirmeyi planladığını açıklasa da kararnamelerin Microsoft başta olmak üzere büyük Amerikalı şirketlerin TikTok’u satın almak için görüşmelere başladığı bir dönemde çıkartılması beklenmiyordu. Trump da geçen hafta yaptığı açıklamada Amerikalı şirketlere bu uygulamaları satın almaları için 15 Eylül’e kadar süre tanımıştı.

WeChat’in ABD firmalarıyla iş yapmasının yasaklanması ise sürpriz olarak yorumlandı. Çin’de yaşayan tanıdıkları ve akrabalarıyla genellikle WeChat uygulaması üzerinden görüşen Amerikalılar’ın bu yasaktan fazlasıyla etkileneceği tahmin ediliyor.

Yasa kapsamı 45 gün sonra netleşecek

İmzalanan kararnameler 45 gün sonra yürürlüğe girecek. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross yasanın kapsamının 45 gün sonra netleşeceğini söyledi.

TikTok’tan tepki

Tencent kararnameyle ilgili incelemelerin sürdüğünü belirtirken, TikTok karara yazılı bir basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Bu kararın hiçbir yargı süreci işletilmeden alındığını belirten TikTok, “ABD küresel çaptaki ticari faaliyetlerine ve hukukun üstünlüğüne uyduğu taahhütlerine gölge düşürmüştür” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.