Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hedefteki hafıza mekanları (4): Bomonti’ye yapılacak “dini kültür kompleksi”nin arkasında Şişli Müftülüğü var

Fotoğraflar: Fazıl Alp Akiş

Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçen yıl devredilen Şişli’deki tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın eklenti binalarında yıkım sürüyor. Alana mescit, yurt, kütüphane ve otopark içeren bir kültür merkezi yapılması planlanıyor. Şişlililer projeyi henüz görmüş değil ve sürecin şeffaf ilerlemediğini düşünüyor.

İnşaatın yapımını Bomonti Mescidi ile Şişli ve Çevresindeki Tüm Cami ve Kuran Kurslarını Koruma Yaptırma ve Yaşatma Derneği üstlenecek. Projenin mimarı 2013’te Gezi Parkı’na yapılması planlanan ve ardından Gezi Direnişi nedeniyle askıya alınan Topçu Kışlası projesini de çizen Halil Onur. 

Medyascope, dini kültür kompleksinin proje çizimlerine ulaştı.

Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen Şişli Müftülüğü’nden bir memur, “derneğin arka planında Şişli Müftülüğü’nün olduğunu”, yani derneğin, müftülük inisiyatifiyle kurulduğunu söyledi. Memur, Şişli Belediyesi’nin yıkımla ilgili süreci uzattığını ve bu nedenle yıkım ruhsatının doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alındığını söyledi ve “Sorunu, kaymakam bey çözdü” dedi. 

Medyascope’ın ulaştığı Bomonti Bira Fabrikası’nın eklenti binalarının yıkım ruhsatı.

İlgili dernek, Bomonti Mescidi’nin duvarına astığı pankartta, inşaatına başlanacak olan dini kültür kompleksi için her türlü yardım ve bağışı beklediklerini duyurdu.

Eklenti binalarının hemen yanına kurulan ve halihazırda halkın kullanımında olan Bomonti Mescidi’nin imamı Hüseyin Yıldız, özellikle cuma namazlarında Feriköy halkının sokakta namaz kılmak zorunda kaldığını, bu yüzden de alana büyük bir mescit yapılması gerektiğini savundu. Yıldız, “Buraya yapının aslına uygun bir şekilde, tamamen dış yapısı aynı, minare yok, büyük bir cami değil, 2 bin 400 metrekare mescit yapılacak. Neden yapılacak? Buranın bin kişilik bir cemaati var. Bir yerde bir yapı yapılacaksa ihtiyaca göre yapılır. Buradaki cemaatin namaz kılma özgürlüğü var. Bu yeni bir proje değil, biz beş yıldır uğraşıyoruz. Mescit, yurt, kafe, kütüphane yapılacak. Bu bina yıkılacak zaten, her türlü yıkılacak. Yerine de saydığım şeyler yapılacak ve çok da güzel olacak inşallah” dedi.

Bomonti Mescidi’nin imamı Hüseyin Yıldız, yeni mescidin gerekli olduğunu savunuyor.

“AKP, kendi muhafazakâr anlayışını kentin üzerinden ifade etmenin yollarını arıyor” 

Şişli Demokrasi Meclisi Sözcüsü Süleyman Karan“Burada amaç, kültürel bir çatışma yaratmak. Rantı gizlemek için dine başvuruyorlar. Camiye karşı değiliz, böyle lanse ediliyorsa da kimse inanmasın. Biz burada oldubittiye karşıyız. Buradaki talanı, rantı, üçkâğıdı ortaya koyacağız” demişti.

TMMOB İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen de “AKP’nin kendi muhafazakâr anlayışını kentin üzerinde ifade etmenin yollarını aradığını” söylemiş, “Çamlıca’daki külliye de Ayasofya’nın camiye çevrilmesi de Bomonti Bira Fabrikası’nın bir parçasının Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi de bunun bir parçası” diye konuşmuştu

Mimar Zakarya Mildanoğlu ise “Bomonti Bira Fabrikası projesinde bir gizli ajanda olacağını düşünüyorum çünkü daha önce bunun örneklerini gördük. Benim bu hükümete ve ona bağlı kurumlara herhangi bir güvenim kalmadı. Bir sene önce Ayasofya için söylenen ile bugün yapılanlara bakın. Yapılabilir, ben ‘Yapılmasın’ demiyorum. Halk istiyorsa, Müslümanlar istiyorsa, ihtiyaç varsa yapılır. Ama bunu kamunun kasasından yapmasınlar” demişti.

Ne olmuştu?

Şişli Feriköy’de 1890 yılında kurulan Bomonti Bira Fabrikası, sonraları semte de adını verdi. Bugün Bomonti olarak bilinen alandaki fabrika ve ona ait eklenti binaları, 1998’de İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından “korunması gereken kültür varlığı” statüsüne alındı.

Fabrikanın vaktiyle malt binası, arpa temizleme binası, kazan dairesi ve silo olarak kullanılan taşınmazları, Eylül 2019’da İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.