Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galata Kulesi’ndeki restorasyon krizinin ardından gözler Beyoğlu Kültür Yolu’na çevrildi: “Cazibe noktası” mı, rant projesi mi?

Galata Kulesi’nde devam eden restorasyonda hilti matkapla çalışıldığının ortaya çıkması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ni ve Beyoğlu’nda bir süredir devam eden dönüşümü bir kez daha gündeme getirdi.

Beyoğlu Kültür Yolu, 2016’dan bu yana Karaköy Rıhtımı’nda çalışmaları süren Galataport’tan başlayıp Taksim Meydanı’na uzanıyor. Proje Galata Kulesi’ni, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’ni, Emek ve Atlas sinemalarını ve Gezi Direnişi’nin sembollerinden Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) kapsıyor.

Projeye göre, İstiklal Caddesi’ndeki Atlas Sineması’ndan Atatürk Kültür Merkezi’ne varmadan önceki durak da Taksim Meydanı’na kurulması beklenen “taşınabilir turistik performans alanı” olacak.

Bu yıl içinde tamamlanması hedeflenen proje kapsamında Beyoğlu Evlendirme Dairesi kültür ve sanat merkezine dönüştürülecek, Galata Meydanı büyütülecek ve meydanda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Galata Mevlevihanesi, Narmanlı Han ve İstiklal Caddesi üzerindeki tarihi vakıf binalarına da işlerlik kazandırılacak.

Bakan Ersoy: “Galata Kulesi’nin içeriğini değiştiriyoruz” 

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nin 7 Haziran’daki açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Galataport’un açılışının salgın nedeniyle ertelendiğini belirtip “’Galataport ve AKM projeleriyle birlikte bu projeyi daha da etkin bir hale getirelim, hem kültüre hem turizme güzel bir çalışma yapalım’ dedik, Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ni tasarladık. Biz bu projeyi yılbaşından önce tasarladık ve çok hızlı bir şekilde hayata geçirdik. Hem yerli hem yabancı turist profilini çeken bu cazibe noktasının, İstanbul’da bir zamanların en popüler merkezlerinden biri olan Beyoğlu’na aktarılması üzerine bir proje gerçekleştirdik” demişti.

Galataport’u Galata Kulesi’yle birleştireceklerini ve kulenin 15 Eylül’de açılacağını söyleyen Ersoy, kuledeki çalışmaları şöyle anlatmıştı: “Galata Kulesi’nin içeriğini değiştiriyoruz. Artık sadece Galata Kulesi olmayacak. Kulenin içinde kafeterya, restoran, çalışma ofisleri bulunuyor. Galata Kulesi’nin özüyle bağdaşmayan tüm bu alanları dışarıya çıkarıyoruz ve kuleden gözlemlediğiniz bütün o cazibe noktalarının içeride tüm detaylarını göreceğiniz bir müze haline getireceğiz. Meydanda gerekli kamulaştırmaları da yapıp Ceneviz Meydanı’na eski özelliğini katacağız. Oradaki yokuşu da doğal bir amfi şeklinde düzenleyip, kültür aktiviteleri merkezi haline getireceğiz. Yani artık orası bir kültür meydanı haline gelecek.”

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, dün, Galata Kulesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarından bir video paylaştı. Kulenin içinden çekilen videoyla duvarların hilti matkapla kırıldığı ortaya çıktı. Restorasyonu incelemek üzere kuleye giden İBB ekipleri içeri alınmadı ve konuyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu. Kulenin önüne giden ve orada açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Burada yapılanların, IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından farklı olmadığını gördüm” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.