Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’nın öteki yüzü – “Amele pazarı”ndaki işçiler anlatıyor: “Türkiye 83 milyon, kaymağını 3 milyon yiyor, 80 milyon kaderiyle baş başa”

Haber: Okan Yücel & Özgür Özdemir

Medyascope’tan Okan Yücel ve Özgür Özdemir, Ankara’nın Ulus semtinde bulunan ve halk arasında “amele pazarı” olarak bilinen yere gitti. Burada günlük iş bekleyen işçiler, geçirdikleri bir günü ve yaşadıkları sorunları Medyascope’a anlattı.

Eski Meclis’e bir kilometre, Kızılay’a ise iki buçuk kilometre uzaklıkta bulunan bölgede her sabah yoğun bir insan trafiği yaşanıyor. Saat 06.00 sıralarında Dışkapı Meydanı’na gelenler günlük iş bulma umuduyla sıraya giriyor. Alana arabayla gelen kişiler ise işçilerle ücret pazarlığı yapıyor ve anlaştıkları kişileri çalışacakları bölgeye götürüyor. 

İşçiler daha çok inşaatta çalışmakla birlikte başta hamallık olmak üzere buldukları bütün iş imkânlarını değerlendirmeye çalıştıklarını belirtiyor. 

“İnsan marketi”

İşçiler bu bölgeyi “insan marketine” benzetirken, “Aradığınız her türlü insanı burada bulabiliyorsunuz, istediğinizi seçebiliyorsunuz” diyor. Zaman zaman para alamadıklarından şikâyet eden işçiler, gittikleri işten dönerken de kendi başlarının çaresine baktıklarını söylüyor.

Salgın nedeniyle işler azalırken hiçbir önlem alınmıyor

Koronavirüs salgınından dolayı işlerin iyice azaldığını belirten işçiler çalışma şartlarının oldukça kötü olduğunu, maske ve eldiven kullanılmadığını anlatıyor.

İşçiler Afganlar’dan da şikayetçi. Afganlar’ın ucuza köle gibi çalıştırıldıklarını anlatan işçiler, bu yüzden kendilerinin iş bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.

Özbek ve Afgan işçiler ise oturma ve çalışma izinleri olmadığını, hayatta kalmak için bu işleri yapmak dışında bir seçenekleri bulunmadığını vurguluyor.

İşçiler aynı zamanda hiçbir siyasetçinin bölgeye gelmediğinin ve burada yaşananları önemsemediğinin de altını çiziyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.