Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda’daki iki camiye silahlı saldırı düzenleyen Brenton Tarrant’ın duruşması başladı

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindekiNur ve Linwood camilerine 2019 yılının Mart ayında silahlı saldırı düzenleyen Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant, bugün (24 Ağustos) hâkim karşısına çıktı. Tarrant, dört gün sürecek duruşmalarda 51 kişiyi öldürmek ve 41 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmekle suçlanıyor. En az 17 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Tarrant’ın, mahkemenin kararına göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alması bekleniyor.

Brenton Tarrant, 15 Mart 2019’da Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde bulunan Nur ve Linwood camiilerine otomatik silahlarla saldırmıştı. Avustralya vatandaşı olan Tarrant’ın saldırıları gerçekleştirmeden uzun bir süre önce hazırlık yapmaya başladığı ortaya çıkmıştı. Yeni Zelanda’daki camilerin bütün planlarını ve en yoğun saatlerini öğrenen Tarrant’ın saldırıdan aylar önce drone aracılığıyla Nur Camii’ni gözetlediği de belirtildi.

29 yaşındaki Tarrant, mahkemede yaptığı savunmada aslında hedefinde üçüncü bir caminin daha olduğunu ve “alabileceği kadar can almayı” hedeflediğini ancak bunu gerçekleştiremediğini söyledi.

Mahkemede verilmesi beklenen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kesinleştiği takdirde, Tarrant, Yeni Zelanda tarihindeki en ağır ceza olarak müebbet hapis cezası alan ilk isim olacak.

Tarrant duruşmada, saldırıdan canlı kurtulanlarla ve ölenlerin yakınlarıyla da yüzleşti. Oğlunu saldırıda kaybeden Maysoon Salama, Tarrant’a, “Kendine 51 kişinin canına kıyma yetkisi verdin ve bu insanların -senin gözünde- tek suçu Müslüman olmaktı” dedi.  

Saldırıdan sağ çıkanlardan biri olan Temel Ataçocuğu ise yaşadıklarını “Saldırganla göz göze geldik. Dokuz defa vuruldum. Cesetlerin altında bekledim. Saldırgan ikinci kez geldiğinde sabit durmaya çalışıyordum. Üstümdekilerin kanının ve beyin parçalarının üzerime aktığını hissediyordum” diye anlattı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.