Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in mülteci karşıtlığı sürüyor: 15 yıllık işgal evi Terra Incognita, mülteciler konakladığı için boşaltıldı

Yunanistan’da 7 Temmuz 2019’da yapılan seçimlerde rakibi Aleksis Çipras’ı geçerek iktidar olan sağ popülist lider Kiryakos Miçotakis, göçmen karşıtı politikalarından vazgeçmiyor. Ülkedeki anarşist grupların 15 yılı aşkın süredir kullandıkları Terra Incognita işgal evi, Miçotakis’in aldığı kararla, polisler tarafından boşaltıldı. 

Başkent Atina’daki Terra Incognita işgal evini 17 Ağustos’ta boşaltan polis, içeride saatlerce arama yaptı, birçok eşyaya el koydu.

Yunanistan’da, Yunanistanlı anarşistlerin, mültecilerle birlikte yaşadığı birçok işgal evi bulunuyor.

Terra Incognita işgal evinde kalanlar, hükümetin işgal evlerini boşaltma girişimi ve göçmen karşıtı politikalarına karşı uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. Açıklamada, Terra Incognita’nın öneminden bahsedilirken, “Eğitim, dayanışma ve karşılıklı yardımlaşmanın kendi kendine örgütlenen yapıları temelinde, ‘bilinen, bilinmeyen’ tüm özgürlük mücadelecileri bir araya geldi” denildi.

Miçotakis’in işgal evlerini, mülteci karşıtı politikalarına dayandırarak kapattığının belirtildiği açıklamada, “Bizim açımızdan bu karar, devletin üst kesimlerinden dikte ettirdiği genel baskıcı politikalarına aittir. Sokaklarda ve cezaevlerinde kötü muameleler ve işkenceler yapılıyor. Kara ve deniz sınırlarında göçmen ve mültecileri öldürülüyor” ifadesine yer verildi.

Mültecilerin kaldığı bir işgal evi.

Yunanistan’daki mülteci sayısı, her geçen gün artıyor. Suriye’deki iç savaşın yarattığı yıkımdan kaçan Suriyeliler dışında, ülkede Türkiyeli mültecilerin sayısının da arttığı biliniyor.

İşgal evleri, Avrupa Birliği’ne bağlı mülteci kamplarından çıkan binlerce mülteciye barınabilecekleri alan sağlıyor. 

Atina’da bulunan Eksarhia bölgesi, işgal evlerinin en yoğun olduğu bölgelerden biri. Polis, Eksarhia’da daha öncede birçok işgal evine, mülteciler konakladığı için operasyon düzenlemişti.

Miçotakis, iktidara geldiği 7 Temmuz’dan sadece bir ay sonra, göçmenlere karşı operasyon başlatmıştı. Atina hükümeti, 25 Ağustos 2019’ta başlattığı operasyonlarda 150’den fazla göçmeni tutuklamış, onlarca işgal evini kapısına duvar örerek kapattırmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler