Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen inşaatı süren, maliyeti en az 125 milyon lira olan Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi açıldı

Malazgirt Zaferi’nin 949. yıldönümünde Bitlis Ahlat’ta tören düzenlendi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği ancak bu karara rağmen inşaatı süren ve tamamlanan Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin açılışına AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli de katıldı. Erdoğan’ın liseden arkadaşı Hasan Gürsoy’un sahibi olduğu Gürsoy Grup tarafından inşa edilen külliye en az 125 milyon liraya mal oldu.

Malazgirt Zaferi’nin 949. yıldönümü, Ahlat’ta salgın nedeniyle sınırlı sayıda davetlinin katılacağı törenle kutlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat’taki Selçuklu kabristanlığını ziyaret edecek, atlı akrobasi, sportif gösterileri izleyecek ve Okçular Vakfı’nın hazırladığı çadırı ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geceyi tartışmalarla gündeme gelen ve bu yıl yapımı tamamlanan Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde geçirecek. Erdoğan bugün de (26 Ağustos) Malazgirt’te düzenlenecek etkinliklere katılarak 2.071 kişiye hitap edecek. 

AYM kararı: Kıyılar herkesin ortak kullanımına açık olmalı

Erdoğan geçen yıl da Ahlat’ta düzenlenen etkinliklere katılmış ve külliyeyle ilgili şunları söylemişti: “Ahlat’ta 10 dönüm arazi üzerine 1.071 metrekare oturma alanına sahip bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kuruyoruz. Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız”.

Külliyenin yanına ayrıca butik oteller de yapılması planlanıyor. 26 Ağustos 2018’de Ahlat’taki Malazgirt törenlerine de katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Ahlat’a bir cumhurbaşkanlığı köşkü yakışır” demişti. 

Kıyı Kanunu’na eklenen bir maddeyle Bitlis-Ahlat ile birlikte Çandarlı ve Rize-İyidere’de belirlenen alanlarda yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümlerin uygulanamayacağına dair istisna getirilmişti. Bu madde CHP’nin itirazı üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti ve Yüksek Mahkeme, 26 Haziran 2019’da aldığı kararla maddenin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti ve kararı iptal etti.

AYM kararında, anayasanın 2. maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesi hatırlatılarak, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olmasının, buraların özel mülkiyete konu olamayacağı ve doğasına uygun olarak herkesin ortak kullanımına açık bulunmaları gerektiği anlamına geldiği vurgulanmış, denizden yararlanmanın ancak kıyının kullanımının herkese açık olmasıyla sağlanabileceğine işaret edilmişti.

Külliyeye özel madde Meclis’te kabul edildi

AYM kararına rağmen Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin inşaatına devam edilmiş, yapımın sürmesi muhalefetin tepkisini çekmişti. 13 Şubat 2020’de ise külliyenin yapılabilmesi için yeni bir madde torba yasayla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirildi. Meclis’te AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen madde sonucu inşaata devam etme kararı alındı. Bu alan önceden tarım arazisi olarak kullanılıyordu.

Meclis’te kabul edilen maddede bölgenin gelişimine katkı sağlayacak kamu yapısının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek “Koordinatları gösterilen alanın Kıyı Kanunu’na tabi kısımlarında, kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesini de teminen imar planı kararıyla resmi kurum alanları yapılabilmesi amaçlanmaktadır” denilmişti. Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için özel olarak eklenen madde ise Meclis’te tartışmalara neden olmuştu. 

Maliyeti en az 125 milyon lira

Külliyenin inşaatını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liseden arkadaşı olan Hasan Gürsoy’un sahibi olduğu Gürsoy Grup üstlendi. Köşk için Cumhurbaşkanlığı 2019 Yılı Yatırım Programı’nda 30 milyon lira bütçe ayrılırken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, başlatılan projenin bir gençlik merkezine dönüştürülmesi amacının olduğunu da dile getirmişti. 

Ödenekteki maliyeti 30 milyon lira olarak belirlenen Ahlat Külliyesi için geçen yıl sonuna kadar 100 milyon lira harcandı. Bu yıl 100 milyon liraya ek olarak yapılan 25 milyon liralık harcama ile külliyenin maliyeti 125 milyon liraya ulaştı.

Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, toplam beş bloktan oluşuyor ve yerleşke alanı 32 bin 566 metrekare. Nizamiye, konuk evi, lojmanlar, güvenlik binası, basın bekleme binası gibi yerlerin bulunduğu ve toplam inşaat alanı 7 bin 930 metre olan külliyenin göl tarafında bir dalgakıran, diğer tarafında ise hilal motifi yer alıyor.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, geçen hafta Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi de olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile birlikte külliyeyi ziyaret etmiş ve “Ahlat Külliyesi’nin o bölgenin refahını artıracak son derece faydalı bir kamu yatırımı olduğunu net şekilde gördüm… Ben Ahlat’taki külliyeyi bir devlet sarayı kategorisinde değerlendirdim ve mütevazı buldum” diye yazmıştı. Bilal Erdoğan ayrıca bu seneki etkinlikler öncesi Ahlat’a giderek inceleme yapmıştı.

“Ayasofya’nın ibadete açılmasından önemli”

AKP’li Ahlat Belediye Başkanı Abdülalim Mümtaz Çoban ise külliyenin, Ayasofya’nın ibadete açılmasından daha önemli olduğunu söylemiş, “Daha önemli bir vaka yaşıyoruz ki o da Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin açılışı. İnşallah hep beraber 25 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın bu bölgeye, insanımıza, Şark’a armağanı olarak hayat bulacak” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.