Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de yalnızca semptom gösterenlere test yapılması kararlaştırıldı, artan vaka sayılarından sonra Güney Kore yeniden uzaktan eğitime döndü

Güney Kore’de yeniden artış gösteren koronavirüs vaka sayıları sonrası okullar yeniden uzaktan eğitime döndü. Her yıl Arjantin’de düzenlenen Dünya Tango Şampiyonası bu sene internet üzerinden yapılacak. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) koronavirüs testi standartlarında değişikliğe giderek “yalnızca semptom gösterenlere” test yapılmasına karar verdi. Dünyada öne çıkan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Güney Kore’de vakalar artınca yeniden uzaktan eğitime dönüldü

Koronavirüs salgını sürecini çoğu ülkeye nazaran çok daha iyi yöneten Güney Kore, son zamanlarda artan vaka sayılarından dolayı yeni önlemler almaya başladı. ABC News’in haberine göre, son 12 gündür üç basamaklı sayılara yükselen günlük vaka sayılarından sonra ülkedeki okullar yeniden uzaktan eğitime döndü. Güney Kore Eğitim Bakanı Yoo Eun-hae’nin açıklamalarına göre, dün (25 Ağustos) okullarda yapılan koronavirüs testlerinde öğrenci ve öğretmenlerden oluşan 193 kişinin test sonucu pozitif çıktı. Son 12 günde toplam 3 bin 175 yeni vakanın ortaya çıktığı ülkede toplam vaka sayısı 17 bin 945’e, ölüm sayısı da 300’e yükseldi. Eğitim Bakanı Yoo Eun-hae anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerin 11 Eylül’e kadar uzaktan eğitime devam edeceğine, lise son sınıfların ise yakın zamanda girecekleri üniversite sınavlarından ötürü çalışmalarının aksamaması için örgün eğitimi sürdüreceklerini söyledi. 

Okulların açılmasının ertelenmesine neden olan koronavirüs salgını, rekabetçi bir eğitim sistemine sahip Güney Kore’deki öğrencileri oldukça kötü etkiliyor. Ülkedeki prestijli üniversitelerden mezun olmanın başarılı bir iş hayatı için önkoşul sayıldığı ülkede, öğrenciler yoğun tempolu ders programlarına ve sınav süreçlerine tabi tutuluyor. Bu kapsamda okulları kapatmak siyasetçiler için “çok zor bir karar” olarak nitelendiriliyor. Eğitim Bakanı Yoo Eun-hae, 3 Aralık’ta yapılacak üniversitelere giriş sınavının aksamaması için ellerinden geleni yapacaklarını ve salgının kontrol altına alınmasını umduğunu belirtti.

Her yıl Arjantin’de düzenlenen Dünya Tango Şampiyonası çevrimiçi yapılacak

Arjantin’de etkisini artıran koronavirüs salgınından ötürü, ülkede her yıl düzenlen Dünya Tango Şampiyonası bu yıl internet üzerinden yapılacak. France 24’ün haberine göre, her yıl ülkenin başkenti Buenos Aires‘te düzenlenen yarışmada, dansçılar bu sene koronavirüs salgınından dolayı internet aracılığıyla hünerlerini sergileyecek. Buenos Aires Şehir Meclisi’nin aldığı karar kapsamında yarışmayı iptal etmek yerine sanal ortamda düzenlenme fikri uygun görülse de bazı tango tutkunları bu durumdan oldukça rahatsız. 

İnternet üzerinden düzenlenecek yarışma kapsamında jüri, katılımcıların çektiği videoları oylayacak. Üst turlarda ise sosyal medya üzerinden oylamaya sunulan videolardan en fazla oy alan video yarışmayı kazanacak. Yarışmanın daimi jüri üyelerinden biri olan Virginia Vasconi, sanal ortamda yapılacak yarışmanın adaletli olmayacağını savunarak şöyle konuştu: “Gerçek hayatta jüri önünde dans etmek ile düzenleme imkanınız olan bir videoyu jüriye göndermek aynı şey değil.”

Her yıl yarışmayı izlemek için 500 bin turistin geldiği Buenos Aires’teki Arjantinli dansçıların bu sefer çevrimiçi yapılan şampiyonadan ötürü ekonomik olarak sıkıntıya girmeleri sözkonusu. Yarışmanın internet üzerinden düzenlenecek olmasına tepki gösteren dansçılar, devletten ekonomik yardım beklediklerini açıkladı. 

Koronavirüs vaka sayılarının hızla arttığı Arjantin’de pazartesi (24 Ağustos) 8 bin 713 yeni vaka kaydedildi. 

ABD’de sadece semptom gösterenlere test yapılması kararı tartışma yarattı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), koronavirüs salgını için test yapılacak kişilere yönelik standartlarını değiştirdi. Bu kapsamda yalnızca koronavirüs taşıdığına dair belli başlı belirtileri gösteren kişilere test yapılması kararlaştırıldı. Alınan bu karar, ülkedeki bilim insanları ve sağlık uzmanları tarafından eleştirildi. New York Times’ın haberine göre ise yapılan çalışmalar virüsün yayılması durumlarının yarısının, insanlarda hastalık belirtileri görülmeden önceki “semptom öncesi dönemde” gerçekleştiğini gösteriyor. Kaliforniya eyaletinin Palo Alto şehrinden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Krutika Kuppali, testlerin yalnızca semptom gösterenler üzerinde yapılmasının durumu daha da kötüleştireceğini söyledi: “CDC koronavirüsü yayma potansiyeline sahip olan ancak semptom göstermeyen birçok insanı test kapsamının dışında tutuyor. Bu durum potansiyel olarak çok tehlikeli.”

CDC, önceki test standartlarında virüs kapmış hastanın yakınlarının da test edilmesi gerektiğini, semptom göstermeyen veya semptom öncesi dönem geçiren taşıyıcıların virüsün yayılmasında önemli bir faktör olduklarını özellikle vurguluyordu. Yeni standartlar çerçevesinde virüs kapmış kişiler ile yakın temas içinde olanlara test yapılmasının gerekli olmadığı belirtilirken, “savunmasız” olarak nitelenen grupların istisna tutulduğu belirtildi. 

Bilim insanları Arizona ve Florida gibi birçok eyalette salgının kontrol altına alınması konusunda ilerleme kaydedilmiş olsa da CDC’nin değiştirdiği test standartlarının mevcut durumu kötü etkileyeceği üzerinde hemfikir. Kaliforniya Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Susan Butler-Wu, alınan kararın insanlarda “semptom göstermeyenlerin virüsü bulaştıramayacağı” gibi yanlış bir izlenim bırakabileceğinin altını çizdi.

ABD’de son haftalarda görülen günlük vaka sayısı azalmaya başlasa da hâlâ günlük olarak binlerce insan koronavirüse yakalanmaya devam ediyor. Haberde, ülkede son zamanlardaki günlük ortalama vaka sayısının 43 bin olduğu belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.