Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç, Rus askeri tatbikatları üzerine stratejik önemdeki Gotland Adası’ndaki savunmasını güçlendirdi

İsveç, Soğuk Savaş döneminden beri askeri faaliyet görülmeyen Baltık Denizi’ndeki hareketlilik sonrası stratejik bir ada olan Gotland’taki savunmasını güçlendirdi.

The New York Times’ın haberine göre, yazın keyfini çıkarmak için Gotland Adası’na giden tatilciler, zırhlı askeri araçların, içinde bulundukları feribotları kontrol etmeye geldiğini görünce şaşırdı. Bu zırhlı askeri araçları, İsveç savaş uçakları ve bir savaş gemisi takip etti.

Gotland turistik bir durak olmasının yanı sıra, stratejik olarak önemli bir bölge ve İsveç’in “sabit uçak gemisi” olarak biliniyor. İsveç ordusu bölgeye, büyük bir Rus deniz tatbikatına karşı dört deniz savaş gemisi, belirsiz sayıda kara kuvvetleri birliği ve savaş uçağı konuşlandırdı.

Askeri uzmanlar, Rusya’daki son NATO tatbikatlarının yanı sıra, Belarus’taki siyasi gerilim ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın Almanya’dan Polonya’ya asker gönderme kararının, Rusya’yı harekete geçirmiş olabileceğini söylüyor.

Rusya üç büyük taarruz gemisini konuşlandırdı

Rusya Savunma Bakanlığı tatbikatını, “deniz piyadelerinin sahte bir amfibi indirme harekâtı” olarak nitelendirdi ve bölgeye ilk adım olarak üç büyük taarruz gemisini konuşlandırdı. Korolyov, Kaliningrad ve Minsk isimli bu gemiler salı (25 Ağustos) günü, iki mayın tarama gemisi ve bir korvet eşliğinde, Polonya ve Litvanya arasındaki Baltık bölgesinde bir Rus yerleşim bölgesi olan Kaliningrad’tan yola çıktı.

Rus filosu, NATO üyesi olan Letonya, Litvanya ve Estonya kıyılarında ve tarafsız ülkeler olan İsveç ve Finlandiya topraklarına yakın seyretmeyi planlıyor. Ordu yetkilileri, denizcilerin daha sonra St. Petersburg yakınlarındaki Rusya topraklarına sahte bir amfibik saldırı düzenleyeceğini belirtti.

Bağımsız bir Rus gazetesi olan Novaya Gazeta‘nın askeri yorumcusu Pavel Felgenhauer tatbikatın, Rus donanmasının içinde olduğu hazırlığı bitirme amacıyla uzun süredir devam eden Okyanus Kalkanı operasyonunun bir parçası olduğunu söyledi.

Ağustos ayı başlarında, Rusya’nın Kaliningrad bölgesinde Baltık Denizi kıyısındaki Okyanus Kalkanı deniz tatbikatı sırasında askeri helikopterden inen Rus deniz piyadeleri. (Fotoğraf: Vitaly Nevar, Reuters)

Moskova’daki Stratejik Eğilimler Çalışmaları Merkezi analisti Ivan Konovalov ise Rus tatbikatının, Doğu Avrupa’da artan NATO faaliyetlerine bir tepki olduğunu ve kaçınılmaz olarak Rusya’nın da faaliyetlerini sıklaştırdığını vurguladı.

Rusya ve Batı ülkeleri arasındaki gerilimin tırmanışı

Rusya ile Batı ülkeleri arasındaki gerilim, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusunda askeri müdahalede bulunmasının ardından belirgin bir şekilde yükseldi. Kremlin, batı sınırları boyunca büyük askeri tatbikatlar düzenleyerek Avrupa’da korku yarattı.

Buna cevaben NATO, eski düşmanına karşı koyma planlarını yeniden canlandırdı, müttefik ordularla bağlarını güçlendirdi ve Rusya’daki casus sayısını artırdı. ABD ve NATO müttefikleri son iki yılda üç Baltık devleti ve Polonya’da yaklaşık 4 bin 500 asker ve çoğu Doğu Avrupa’da olmak üzere birkaç bin zırhlı birlik konuşlandırdı.

Brüksel’de müttefik savunma bakanları geçen yıl yaptıkları toplantıda, 2020 yılına kadar en az 30 bin askere ek olarak saldırı uçakları ve savaş gemilerinin 30 gün içinde olası Rus saldırısına yanıt verecek şekilde konuşlandırılabilmesini sağlayacak planı onayladı.

Bu tatbikat bölgedeki ilk Rus askeri faaliyeti değil

İsveç’in alarm vermesine yol açan ilk Rus askeri faaliyeti bu değildi. İsveç hükümeti 2017’de “nitelikli bir rakibin İsveç’e yönelik silahlı saldırılarına direnmek için” zorunlu askerlik hizmetinin yeniden başlatıldığını duyurmuştu. Fakat Stokholm’ün bu duyuruyu yapmasındaki tek sebep Rusya değil. O sıralarda Trump, NATO aleyhine açıklama yapıyordu ve bu durum İsveç’ten ABD güvenlik garantisinin geri çekilmesi olasılığı barındırıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler