Rasim Öztekin’den “Kavuk”u devralacak Şevket Çoruh Medyascope’a konuştu: “Umarım bu kavuk tiyatro yasasının çıkmasına vesile olur, taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz”

Oyuncu ve Baba Sahne’nin kurucusu Şevket Çoruh, 20 Eylül’de Rasim Öztekin’den Türk tiyatrosunun önemli bir simgesi olan Kavuk’u devralacak. Kavuk’un altıncı sahibi olacak Şevket Çoruh, duygularını ve Türk tiyatrosunun geldiği noktayı Medyascope’a anlattı. 

“Belki bu kavuk tiyatro yasasının çıkmasına vesile olur”

Çoruh, salgın döneminde tiyatroların büyük sıkıntılar çektiğini, altı aydır tiyatroların kapalı olduğunu hatırlattı. Kavuk’u devralacak olmanın büyük bir gurur olduğunu söyleyen Çoruh, bunun tiyatro yasasına çıkmasına bir vesile olmasını umduğunu söyledi:

“Kavuk, salgın döneminde, tiyatroların altı aydır kapalı olduğu, sanatçıların zor durumda olduğu dönemde, bizi mutlu eden bir gelişme oldu. Aslında devletten, Kültür Bakanlığı’ndan beklediğimiz tiyatro yasasının çıkması. Tiyatrocuların birçok derdi var. Bu sorunların çözülmesi bizi çok daha mutlu ederdi. Ama dediğim gibi, bize bu mutluluğu veren Kavuk oldu. Biz taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Tiyatromuz Yaşasın Platformu ve Tiyatro Kooperatifleri olarak sesimizi duyurmaya çalışacağız. Belki de Kavuk’un devir teslimi de bu konuda yardımcı olur. Tiyatrolar çok zor durumda, birçok tiyatronun kapanacak hale gelmesi, kiralarını ödeyememesi, birçok tiyatrocunun işsiz kalması gibi sorunlar olan kaotik bir dönem içen tiyatronun ayağa kalkması gerekmekte. Kavuk da yerel yönetimlere, Kültür Bakanlığı’na bir örnek olup, yalnızca törenden ibaret olmayan birçok sorunumuza da el atılarak tiyatro yasasının çıkmasına vesile olur umarım.”

Türk tiyatrosunun nişanesi olarak görülen Kavuk geleneği, Kel Hasan Efendi’nin başındaki kavuğuyla sahneye çıkmasıyla ve kendi kavuğunu öğrencisi olan İsmail Hakkı Dümbüllü’ye vermesiyle başladı.  

Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi, doğaçlama ve meddahlık türündeki oyunlarıyla bilinen İsmail Hakkı Dümbüllü ise ustası Kel Hasan’dan aldığı kavuğu, 1968 yılında Münir Özkul‘a devretti.

Sanat hayatında 208 filmde yer alan Münir Özkul kavuğu 21 yıl taşıdı. Kavuk, 1989 yılında Özkul tarafından tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu, yazar Ferhan Şensoy‘a devredildi. 

2016 yılında Ferhan Şensoy, kavuğu Rasim Öztekin’e devretti. Öztekin beşinci sahibi olduğu ve dört yıldır taşıdığı kavuğu 20 Eylül’de Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde düzenlenecek törende Şevket Çoruh’a emanet edecek.  

Şevket Çoruh ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamı: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.