Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

90 bin ikinci öğrenim öğrencisi uzaktan eğitime rağmen harç yatıracak, 114 milyon liradan fazla para YÖK’ün kasasına girecek

Koronavirüse karşı alınan önlemler çerçevesinde uzaktan eğitim sistemine geçen üniversiteler, yeni döneme başlıyor. Çoğu üniversite uzaktan eğitim modeli uygulayacağını, bazı üniversiteler ise uygulamalı dersleri yüz yüze yapacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı, eğitim modeli için Yükseköğreyim Kurulu’na (YÖK) “Bu dönemde çevrimiçi olmalı” önerisinde bulundu. Fakat YÖK, hibrit veya çevrimiçi eğitim modeli tartışılırken, ikinci öğrenim öğrencilerinin harçlarına zam yaptı. Öğrenciler zamma tepkilerini sosyal medyada dile getiriyor. 

YÖK, ikinci öğrenim öğrencilerinden harç alınmasının amacını, personelin ekstra giderleri ve fakültenin ek mesaideki masraflarının karşılanması olarak açıkladı.

2019’un bahar döneminde, 333 üniversite bölümünün ikinci öğrenim programında eğitim gören 90 binden fazla öğrenci, salgın nedeniyle uzaktan eğitim gördü. Fakat yatırdıkları harçlar öğrencilere iade edilmedi.

“Ortalama 114 milyon 570 bin lira harç ödendi”

Harç ücretleri fakülteden fakülteye değişirken, üniversiteliler her dönem ortalama 1273 lira ödeme yapıyor. 2019-2020 bahar dönemi için şubat ayında 90 bin üniversiteli, YÖK’e toplam 114 milyon 570 bin lira ödedi.

“Harç alacakları bir durum kalmadı”

Medyascope’a konuşan bir üniversite öğrencisi, “İkinci öğrenim harçlarını, günlük eğitim süresi akşam devam ettiği için alıyorlardı. Fakat uzaktan öğrenimle beraber bu durum ortadan kalktı. Okul kapalı, elektrik, doğalgaz, su harcamaları bulunmuyor. Akademisyenler örgün öğrenimde verdikleri gibi ders veriyor” dedi.

Harçlara zam yapıldı

YÖK, bu dönem için belirlediği harç ücretlerine zam yaptı. İkinci öğrenim öğrencilerinden dönemlik alınan ücretler kimi üniversitelerde 400 lira, kimi üniversitelerde ise 40 lira arttı.

YÖK: “Harçlar geri yatırılmayacak”

Bahar döneminde yatırılan harçların akıbetini sorduğumuz YÖK ve Kocaeli Üniversitesi yetkilileri, “harçların geri verilmesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler