Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Havayolları koronavirüs önemleri kapsamında boş koltuk bıraktığını iddia ediyor, yolcular ise aksini söylüyor

Koronavirüs salgının Türkiye’de görüldüğü 11 Mart’tan bu yana tartışılan konulardan biri de seyahatlerin nasıl olacağıydı. İç hat seferlerine 4 Haziran’da yeniden başlayan Türk Hava Yolları’nda (THY) “yan koltuk boş” uygulaması yapılacağı belirtilmişti. Uygulamayı sorduğumuz THY, 25 Ağustos itibariyle koronavirüs öncesi düzene döndüklerini fakat öncesinde boş koltuk bırakıldığını söylese de, hem benim deneyimim, hem de konuştuğumuz yolcuların anlattıkları, bu önlemin alınmamış olduğunu gösteriyor.

THY: “25 Ağustos’tan sonra eski kurallara döndük”

Türk Hava Yolları’ndan konuştuğumuz bir çalışan 25 Ağustos’ta kendilerine yapılan duyuru sonrası salgın dönemi öncesi uygulamalarına devam ettiklerini ve boş koltuk bırakmadıklarını söyledi. “25 Ağustos’tan önce koltuklar boş bırakılıyor muydu?” diye sorduğumuz çalışan, o dönemde yolcuların orta koltuğu seçemediğini söyledi:

“25 Haziran’da bize yeni bir bilgi verildi. Bu bilgi şuydu: ‘Önemler kapsamında uçak içi rezervasyonda orta sıra koltuklar rezervasyon esnasında bloke olarak görülüyor ve bu nedenle yolcularımız bu koltukları seçemiyorlardı. Bundan sonraki süreçte, salgın öncesinde olduğu gibi orta koltukların blokasyonu durdurulmuştur, yolcularımız orta koltuğu da seçebilir’“.

22 Haziran’da bindiğim THY uçağında neredeyse hiç boş yer yoktu

22 Haziran’da bindiğim Türk Hava Yolları uçağında, önlem alınıp alınmadığını gözlemle fırsatım oldu. 4 Haziran’da ilk seferine başlayan bir hava yolunun 18 gün sonra boş koltuk bırakmadığına şahit oldum. Havalimanına girdiğim zaman Türk Hava Yolları’nın kontuarına giderek alınan önemleri sordum. Bana önlem olarak el bagajı almadıklarını, el bagajı almak istiyorsam içine dizüstü bilgisayar koymam gerektiği söylendi. Boş koltuk bırakıp bırakmadıklarını sorduğumda ise “Uçak kısmen dolu, boş koltuk görürseniz geçebilirsiniz” cevabını aldım. Kapıya gittiğimde el bagajı önleminden sonra ikinci bir önlemle karşılaştım. O da uçağa girerken koltuk numaralarına göre sırayla yolcuları almalarıydı. 15 saniyede bir “sosyal mesafeye dikkat edelim” anonsları eşliğinde uçağa bindik. Uçağa binerken size verilen iki tane antiseptik mendil ve bir maske dışında önlem yoktu. Uçakta neredeyse bütün sıralardaki koltuklar doluydu. 

“25 Temmuz’da Türk Hava Yolları’nı kullandım, hijyen paketi dışında hiçbir önlem yoktu”

25 Temmuz’da Türk Hava Yolları’nı kullanan başka bir yolcuyla konuştuk. Yolcu, uçağın tamamen dolu olduğunu, hijyen seti dışında hiçbir önlem olmadığını söyledi:

“Bu yaz birçok kez Türk Hava Yolları’nı kullandım. 25 Temmuz’da kullandığımda hiçbir önlem görmedim. Ne sosyal mesafe, ne boş koltuk ne de başka bir şey. Bir tek hijyen paketi verdiler. Uçağa bile tek tek almadılar. Diğer uçuşlarımda da bunu gözlemledim. Koronavirüse karşı tek önlem hijyen paketiydi. Bir uçuşumda boş koltuk gördüm, onun da nedeni uçağın boş olmasıydı”.

“11 Ağustos’ta Pegasus Havayolları’nı kullandım, uçakta maskesini düzgün takmayanlar bile uyarılmadı”

11 Ağustos’ta Pegasus Havayolları ile uçan bir yolcu ile konuştuk. Yolcu iki gün arayla aynı havayollarını tercih ettiğini, her iki seferinde de herhangi bir önlem görmediğini söyledi. Pegasus’un, THY’nin aksine herhangi bir uyarısıyla karşılaşmadığını söyleyen yolcu, uçağa binerken sosyal mesafenin olmadığını, hijyen paketinin dahi verilmediğini anlattı. Sürekli sosyal mesafe anonslarının yapıldığını söyleyen kişi, Yanındaki amcanın maskesi ağzının yarısına kadar açıktı, kaç kere uyardım. Hosteslerin hiç umrunda olmadı” dedi. 

Ne olmuştu? 

Türk Hava Yolları 28 Mart tarihinde dış hat seferlerini durduğunu, iç hat seferlerinin ise 28 Mart 23.59’dan itibariyle İstanbul ve Ankara’dan bazı büyükşehirler ile sınırlandırıldığını duyurmuştu. 3 Nisan’da ise THY iç hatlar seferlerinin 20 Nisan’a kadar durdurulduğunu açıkladı. Ardından seferler, önlem alındığı söylenerek 4 Haziran’da açıldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.