Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “B2″ye düşürdü, görünümü “negatif”te bıraktı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin “uzun dönemli döviz cinsinden kredi notu”nu “B1”den “B2”ye indirdi, not görünümünü ise “negatif”te bıraktı.

Moody’s, not indirimine gerekçe olarak “dış kırılganlıkları” ve “mali tamponlardaki aşınma” ile “kurumsal zorlukları” gösterdi, not görünümünü de “mali ölçümlerin beklenenden daha hızlı kötüleşebileceği” gerekçesi ile negatifte bıraktı.

Moody’s analistleri Sarah Carlson ve Yves Lemay’e göre de “Türkiye’nin dış kırılganlıkları muhtemelen artan bir şekilde ödemeler dengesi krizinde somutlaşacak”. Aynı analistlere göre, “Türkiye’nin kredi profiline yönelik risklerin artması ile birlikte, ülkenin kurumları bu zorlukları etkin bir şekilde çözmekte isteksiz ya da çözemiyor görünüyor”. 

Türkiye’nin altın hariç brüt döviz rezervlerinin bu yıl yüzde 40’tan fazla eriyerek eylül ayı başı itibarı ile yaklaşık 45 milyar dolara gerilediğine de dikkat çeken Moody’s analistleri, bu durumun, Türkiye’nin ödemeler dengesini sürdürebilme yeteneği üzerinde baskı oluşturduğunu kaydettiler.

TÜSİAD Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu’na göre Moody’s’in “B2” notu verdiği diğer ülkelerden bazıları şunlar: “Mısır, Tunus, Tanzanya, Ruanda, Kamboçya, Kenya, Kamerun, Benin, Nijerya, Etiyopya, Uganda, Jamaika, Kırgızistan.”

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç’a göre de bu son indirimle birlikte Türkiye, Moody’s listesinde yatırım yapılabilir seviyeden beş kademe aşağı indi.

Öte yandan diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P’nin Türkiye kredi notu “B+”, Fitch’in ise “BB-“ seviyesinde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.