Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Süper Lig’de birinci hafta: Yeni takımlardan üç puanlı “merhaba” ve Arda Turan’ın Galatasaray’a geri dönüşü

Süper Lig’de ilk hafta maçları tamamlandı. Sezonun ilk haftasına ligin yeni takımları damga vurdu. Hatayspor, Büyükşehir Belediye Erzurumspor ve Fatih Karagümrük ilk maçlarını kazanarak Süper Lig’e üç puanla ‘’merhaba’’ dedi. Diğer yandan, Galatasaray’a geri dönen Arda Turan, 3 bin 403 gün sonra Türk Telekom Stadyumu’na çıktı. 33 yaşındaki futbolcu, eski günlerini hatırlattı. 

1995-96 sezonundan bu yana ilk kez

Süper Lig’e yeni çıkan takımlar, Hatayspor, Büyükşehir Belediye Erzurumspor ve Fatih Karagümrük, ilk maçlarını kazanarak, 1995/96 sezonunda bu yana bir ilke imza attı. Bu istatistik en son 1995/96 sezonunda yaşanmıştı. 

Hatayspor, son şampiyon Başakşehir karşında adeta esti gürledi. Çoğu futbolsever maç öncesi İstanbul temsilcisini favori görüyordu. Fakat hesaba katmadıkları bir şey vardı. Bordo-beyazlılar, lige çok iyi hazırlanmıştı. Galatasaray’la yaptıkları hazırlık maçında kolay lokma olmadıklarının sinyallerini vermişti.

Hatayspor, tarihinin ilk Süper Lig mücadelesine, kendi stadı yetersiz olduğu için Gaziantep’teki Kalyon Stadı’nda çıktı. Maç, koronavirüs salgını nedeniyle seyircisiz oynandı. Hatayspor, biraz buruk da olsa maçı 2-0 kazanarak taraftarlarını mutlu etmeyi başardı. Akdeniz temsilcisi, ilk Süper Lig golü için 36 dakika bekledi.  Diouf, sağ kanattan taşıdığı topu müsait durumda bulunan Selim Ilgaz ile buluşturdu. Hatayspor ilk golünü atmıştı fakat ilk galibiyeti için iş o kadar da kolay değildi. Son şampiyona karşı 1-0 önde olsa da, Başakşehir galibiyet için yükleniyordu. Hatayspor yaptığı kapalı defansla rakibine geçit vermezken 90. dakikada Traore ve Barbosa’nın verkaçında topla buluşan Traore’nin şutunu tamamlayan Barbosa, topu ağlarla buluşturdu. 2-0 öne geçen Akdeniz temsilcisi Süper Lig’e müthiş bir giriş yaptı. 

Fatih Karagümrük, bu sene yaptığı transferlerle iddialı bir takım olacağının sinyallerini sezon başında vermişti.  36 yıl aradan sonra Süper Lig’de ilk maçına çıkan İstanbul temsilcisi, Yeni Malatyaspor karşında maça hızlı başladı. 36 senelik aranın ardından Karagümrük’ün Süper Lig’deki ilk golü, 4. dakikada Bosna-Hersek’li Ervin Zukanovic’le geldi. Taraftar etkisi ve semt kültürü ile meşhur olan Karagümrük, ilk golünü ne taraftarlarıyla kutlayabildi ne de kendi stadında. Koronavirüs salgını önlemleri neticesinde seyircisiz oynanan maç, emektar Vefa Stadı’nın yetersiz görülmesinden dolayı Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynandı. Karagümrük, Artur Sobiech ve Erik Sabo’nun ayağından bulduğu gollerle maçı 3-0 kazandı. 

Erzurumspor bir senelik aranın ardından tekrar Süper Lig’e döndü. Ankaragücü deplasmanına çıkan mavi-beyazlı ekip, mücadelede 61. dakikada 1-0 geri düştü. Süper Lig’e mağlubiyetle başlamak, Erzurumspor açısından en korkunç senaryolardan biriydi. Müthiş bir direnç gösteren Erzurumspor, Oltan Karakullukçu’nun 71 ve 75. dakikalarda attığı kafa golleriyle mücadeleyi 2-1 kazandı. 

3 bin 403 gün sonra yine sarı-kırmızı parçalı 

Arda Turan kuşkusuz Türk futbolunun en kariyerli futbolcularından biri. Galatasaray altyapısından yetişen Arda, 2011/12 sezonunda Atletico Madrid’e transfer oldu. Atletico’da bir kez İspanya La Liga, bir kez UEFA Avrupa Ligi, bir kez UEFA Süper Kupası, bir kez İspanya Kupası ve bir kez de İspanya Süper Kupası kazandı. Bunun yanı sıra, Şampiyonlar Ligi yarı finalinde attığı gol ile takımının finale yükselmesinde etkin rol oynadı. Arda için her şey mükemmeldi. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da en çok konuşulan isimdi. 6 Temmuz 2015 günü Arda, Rüştü Reçber’den sonra Barcelona’ya transfer olan ikinci Türk futbolcusu oldu. Arda, Barcelona’nın o sene aldığı transfer cezası nedeniyle altı ay forma giyemedi. Sadece milli takım maçlarında forma giyen Arda, Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın Avrupa Şampiyonası (EURO 2016) katılmasında büyük rol oynadı. Fakat EURO 2016 Arda’nın hikayesindeki ilk kırılma noktası oldu. Turnuvada kötü bir performans sergileyen Arda, Türkiye’nin erken vedasıyla birlikte bütün başarısızlığın sorumlusu ilan edildi. Arda’nın adı prim tartışmalarına karıştı, Teknik Direktör Fatih Terim’le tartıştı. Bununla yetinmeyen Arda, gazeteci Bilal Meşe’ye saldırdı, patlak veren bu krizin ardından milli takım bırakma kararı aldı. Bu süreçte Fatih Terim’in milli takımdaki görevine son verildi, yerine Mircea Lucescu getirildi. Dünya Kupası eleme maçlarında final niteliği taşıyan Türkiye-İzlanda maçında Lucescu tarafından Arda kadroya tekrar dahil edildi. Fakat takımın kötü oyunu ve Arda’nın oyundan çıkarken gülmesi, bununla beraber Türkiye’nin Dünya Kupası’na katılamaması taraftarları çıldırttı. Adı sürekli magazin gündemiyle anılan Arda, 15 Ocak 2018’de Başakşehir’e kiralandı. Başakşehir’de bir maçta hakeme vurmasıyla 16 maç ceza alan Arda’nın cezası sonradan 10 maça indirildi. Arda geçen sene Başakşehir-Galatasaray maçında, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’den özür diledi ve Başakşehir’den ayrıldı. Yarım sezon boşta kalan Arda, bu yaz döneminde Galatasaray’a geri döndü. Her şeye silbaştan başlayan tecrübeli futbolcu, 3 bin 403 gün sonra sarı-kırmızılı formayla Gaziantep Futbol Kulübü maçına kaptan olarak çıktı. Maçta istekli görünen Arda, temposu el verdiğince müthiş bir oyun sergiledi. Taraftarlara eski Arda’yı izleten, 33 yaşındaki tecrübeli futbolcu, Atletico Madrid’den eski takım arkadaşı olan Radamel Falcao ile beraber fark yarattı. Falcao’nun iki gol ve bir asistle oynadığı maçı, Galatasaray 3-1 kazandı. 

Süper Lig’de haftanın sonuçları 

Rizespor-Fenerbahçe: 1-2 

Karagümrük-Malatya: 3-0 

Sivasspor-Alanyaspor: 0-2 

Göztepe-Denizlispor: 5-1

Galatasaray-Gaziantep FK: 3-1 

Kayserispor-Kasımpaşa: 1-0 

Ankaragücü-Erzurumspor: 1-2 

Antalyaspor-Gençlerbirliği: 2-0 

Trabzonspor-Beşiktaş: 1-3 

Hatayspor-Başakşehir: 2-0 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.