Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri

Almanya, koronavirüs aşılarının üretimi için üç şirkete 750 milyon euro yatırım yapacak. Normal hayata dönmemize yetecek kadar aşı 2022’ye kadar üretilemeyecek. Hindistan’da koronavirüs vaka sayısı beş milyonu geçti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınının “sürü bağışıklığı” ile sona ereceğini öne sürdü. Yeni Zelanda’da yerel çapta koronavirüs vakasının görülmediği ikinci gün yaşandı.

Almanya koronavirüs aşılarının üretimi için milyonlarca euroluk yatırım yapacak

Alman hükümeti, koronavirüse karşı mücadele için geliştirilecek aşıların üretimi için üç farklı şirkete 750 milyon euroluk yatırım yapacağını açıkladı. İki farklı bakan tarafından doğrulanan yatırım kararı çerçevesinde, güvenli koronavirüs aşılarının Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayanlara ulaştırılması hedefleniyor. Bu kapsamda insan hücresindeki RNA’ları kullanarak koronavirüs aşısı geliştiren iki şirket CureVac ve BioNTech, sırasıyla 252 milyon ve 375 milyon euro yardım alacak. Almanya’nın yatırım yapacağı öngörülen üçüncü şirket IDT Biologic ise aşı geliştirme aşamasında farklı bir teknik kullanıyor.

The New York Times’a konuşan Alman yetkililer, Trump hükümetinin CureVac şirketini araştırmalarını ABD’ye taşıması için ikna etmeye çalıştığını belirtti. ABD’li şirket Pfizer ile işbirliği yapan BioNTech ise mayıs ayından beri geliştirdiği aşıları insanlar üzerinde test etmeye başlamıştı. Almanya Araştırma ve Eğitim Bakanı Anja Karliczek, aşıların üretimi ile ilgili yaptığı açıklamada “geliştirilen aşıların yararlarının muhtemel risklerin çok üzerinde olması halinde kullanımının mümkün olacağını” söyledi.

DSÖ: Normal hayata dönmemize yetecek sayıda aşı 2022’ye kadar üretilemeyecek

South China Morning Post’un haberine göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022’ye kadar salgını tamamen önleyecek sayıda koronavirüs aşısının üretilmesinin mümkün olmadığı tahmininde bulundu. DSÖ’de başuzman olan Soumya Swaminathan, üretilen aşıların hakkaniyete uygun bir şekilde ülkelere dağıtımını hedefleyen Covax girişiminin, 2021 ortasına kadar yüz milyonları bulan doz miktarında aşının stoklanabileceğini söyledi. Bu kapsamda aşıların dağıtımının yapılacağı 170 ülkenin her biri, sınırlı miktarda doz aşıya sahip olacak. Bu miktar ise insanların maskesiz ve sosyal mesafe olmadan dışarı çıkmalarına izin verecek derecede değil. Gerekli önlemler alınmaksızın yaşama devam etmek ise küresel hedef olan iki milyar doz aşının üretilmesiyle mümkün. Swaminathan, “İnsanlar ocak ayında tüm dünya için aşıların üretileceği ve her şeyin normale dönmeye başlayacağı konusunda yanılıyor” dedi.

Hindistan’da koronavirüs vaka sayısı beş milyonu geçti 

AFP’nin haberine göre, koronavirüs salgınının en hızlı yayıldığı ülke olan Hindistan’da, toplam vaka sayısının çarşamba (16 Eylül) günü itibarıyla beş milyonu geçtiği açıklandı. ABD’den sonra en fazla koronavirüs vaka sayısına sahip olan ülkede bir gün içinde 90 bin vaka kaydedilirken ve 1.290 insan hayatını kaybetti. Salgının başlarında bir milyon vaka sayısına 167 günde ulaşan Hindistan’da, salgına yakalanan kişi sayısının dört milyondan beş milyona ulaşması, yalnızca 21 günde gerçekleşti. Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi, geçen hafta yaptığı ankete dayanarak mayıs ayında 6,5 milyon insanın çoktan salgına yakalandığı tahmininde bulundu. 

ABD Başkanı Trump, salgınının “sürü bağışıklığı” ile sona ereceğini öne sürdü

The Guardian’ın haberine göre, koronavirüs salgını hakkında açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, salgının “sürü bağışıklığı” ile sona ereceğini ve aşıya gerek kalmayacağını ileri sürdü. Konuşmasında “sürü bağışıklığı” yerine defalarca “sürü psikolojisi” terimini kullanan Trump’ın ilk başta neyi kastettiği anlaşılmadı. ABC’de çalışan gazeteci George Stephanopoulos’un sorusuna cevap veren Trump, virüs hakkında “Zamanla ortadan kaybolacak” dedi.

Yeni Zelanda’da koronavirüs vakasının görülmediği ikinci gün yaşandı

The Guardian’ın haberine göre Yeni Zelanda, ülkede yerel çapta koronavirüs vakasının kayıtlara geçmediği art arda iki günün yaşandığını duyurdu. Yurtdışından gelen bir yolcuya yapılan testin pozitif çıktığı ve koronavirüse yakalanan birisinin ise hayatını kaybettiği ülkede, iki gündür yerel çapta herhangi bir yeni vakanın görülmediği açıklandı. En son yaşanan ölüm vakası ile birlikte koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden toplam kişi sayısı 25’e çıkan ülkede, toplam vaka sayısı 1.451. Haziran ayında salgının neredeyse bittiği Yeni Zelanda’nın Auckland şehrinde tespit edilen yeni vakalar şu sıralar kontrol altına alınmış gözüküyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.