Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı bugün yapıldı – Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Akova: “Bugünkü aşı üç kişiye yapıldı, aşı olacak bütün gönüllüler bir sene boyunca takip edilecek”

Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı bugün yapıldı. Çin tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının faz 3 aşaması, Türkiye’de ilk kez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki üç gönüllü sağlık çalışanına uygulandı.

Bugün yapılan aşıyı ve önümüzdeki süreci, aşı çalışmalarında yer alan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat AkovaMedyascope‘a anlattı.

“Bugünkü aşı üç kişiye yapıldı. Her geçen gün sayının artmasını bekliyoruz”

Prof. Dr. Akova, “Bugün uygulanan aşı, sağlık çalışanları arasından gönüllü olan üç kişiye yapıldı. Peyderpey gönüllüler geldikçe aşı yapılan kişilerin sayısı da artacak. Gönüllü listesini daha önce duyurmuştuk. Aşı olmak isteyen gönüllülere ilk önce koronavirüs testi yapılıyor. Testi negatif ise antikor testi uygulanıyor. Eğer antikor da yoksa o zaman aşı uygulanıyor” dedi.

“İlk aşamada 1.200 kişiye yapılacak”

Prof. Dr. Akova önümüzdeki süreç için ise şöyle konuştu: “Bu aşı ilk aşamada sağlık çalışanlarına uygulanacak. Aşının yapılmasını planladığımız 1.200 kişilik bir gönüllü sağlık ekibi var. İlk aşamanın ne zaman biteceği 1.200 kişiyi ne zaman bulabileceğimize ve diğer aşı merkezlerinin ne zaman açılacağına bağlı. Çalışma kapsamında 25 merkez var. Hacettepe Üniversitesi bu merkezlerin koordinatörü durumunda. İstanbul’daki merkezler de yakında faaliyete geçecek. Hacettepe dışındaki merkezlerin de gönüllü alım hızına bağlı olarak işler yolunda giderse ilk aşama 15-20 gün içinde tamamlanabilir. Yine de kesin bir tarih vermek mümkün değil.

“18-60 yaş arasındaki kişiler ikinci aşamaya dahil olabilir”

“İlk doz, yüksek risk grubundakilere uygulanacak. İlk aşamada yer alan 1.200 kişinin ardından ikinci aşamada yaklaşık 13 bin kişiye aynı aşının yapılması planlanıyor. Geri kalan sayıyı geçmemek şartıyla 18-60 yaş arasında sağlıklı, hastalığı daha önce geçirmemiş ve mevcut durumda koronavirüs hastası olmayan herkes gönüllü olabilir. Tabii aşı olan herkesi bir sene boyunca takip edeceğiz.”

Aşı ne kadar güvenilir?

Prof. Dr. Akova aşının güvenilirliği için ise şunları söyledi: “Bu aşı faz 3 aşamasında. Bu da demektir ki iki ayrı fazda, daha az sayıda gönüllüde denenmiş. Aynı aşı Brezilya, Bangladeş, Suudi Arabistan ve Endonezya’da da deneniyor. Bu ülkeler bizden önce başladı. Brezilya’da dokuz bin civarında gönüllü üzerinde bu aşı denenmiş ancak henüz oradaki sonuçları bilemiyoruz.”  

“Bugün Çinli bir doktor da vardı. Eline geçen raporlarda ciddi bir yan etki görülmediğini söyledi”

“Başka bir yerde aynı aşıyla yapılan çalışmada herhangi olumsuz bir etki ortaya çıkarsa hemen diğer merkezlere de bildiriliyor. Bugün Çinli bir doktor da vardı. Kendi eline geçen raporlarda büyük bir yan etki görülmediğini söyledi. Şimdiye kadar görülen yan etkiler, aşı yerinde ağrı ve baş ağrısı düzeyinde.”

“Ekim ayında Çin merkezli olmayan bir aşı daha gelecek”

Prof. Dr. Murat Akova ekim ayında bu kez Çin menşeli olmayan bir aşının daha Türkiye’ye getirileceğini belirtti: “Ekim ayında bir aşı daha gelecek. Ancak o aşı Çin merkezli olmayacak. Çin aşısı inaktive durumda. Yani tam virüsün inaktive edilmesiyle elde ediliyor. Rus aşısı virüsün genetik materyali bir başka virüs içerisine yerleştirilerek yapılıyor. İngiltere’deki aşı da aynı şekilde elde ediliyor. Hepsinin farklı özellikleri var ve biri diğerinden daha güvenilir demek mümkün değil. Getirilen aşılar üçüncü fazda oluyor ve aşı olan bütün gönüllüleri bir sene boyunca takip edeceğiz. Ekim ayında uygulanması planlanan aşı için henüz kesin bir tarih veremiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.