Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürt Dil Hareketi kurucularından yazar İbrahim Sediyani ile söyleşi: “Taleplerimiz ile AKP’li, HDP’li, MHP’li, CHP’li bütün Kürtler’i aynı çatı altında toplayacağız”

2021 yılında, Dünya Anadil Günü olan 21 Şubat’ta kuruluşunu ilan edecek olan Kürt Dil Hareketi‘nin (HezKurd) kurucularından yazar İbrahim Sediyani, Ferit Aslan’ın konuğu oldu. Sediyani, “Devletimizden istediğimiz üç talebimiz var: Kürtçe’nin ikinci resmî dil olarak kabulü, anadilde eğitim ve Kürtçe dahil bütün dillerdeki yerleşim isimlerinin geri verilmesi. Bu farklı siyasi partileri destekleyen Kürtler’in ortak talebidir. Biz bu hareket ile siyasi görüşü ne olursa olsun, bu üç şeyi talep eden Kürtler’i bir çatı altında toplayacağız. Kürtler arasında birliği sağlayacağız” dedi.

Sediyani, hareketlerinin “Gandhi modeli” bir hareket olduğunu, asla şiddet içermediğini vurguladı. Sadece Kürtçe değil, aynı zamanda Lazca, Rumca, Ermenice isimleri değiştirilen yerleşim birimlerinin eski isimlerinin geri verilmesi için de mücadele edeceklerini söyledi. Sahada yaptıkları çalışmada “siyasi görüşü ve partileri ne olursa olsun bütün Kürtler’in aynı talepler etrafında birleştiklerini” belirten Sediyani, “Bu hareket ile bütün Kürtler’i aynı çatı altında toplayacağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.