Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Yunanistan’da: Pompeo yarın Girit’teki askeri üssü ziyaret edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci kez Yunanistan’ı ziyaret ediyor. Bugün Selanik’te Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’la bilim ve teknoloji alanında ikili anlaşmalara imza atan ve enerji işbirliğini artırmak üzere sektör temsilcileri ile bir araya gelen Pompeo, akşam saatlerinde ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le Girit’te buluşacak. Pompeo salı (29 Eylül) günü de Girit’teki Suda Körfezi Deniz Üssü’nü ziyaret edecek.

Pompeo Selanik’teki temasları ile ilgili olarak Twitter hesabından “Tekrar Yunanistan’da olmak, ABD’nin zinde bir ortağı ile ortak stratejik bir vizyonu paylaşmak çok sevindirici. İkili ilişkilerimizin gücü tarihi bir noktada bulunuyor” mesajını paylaştı.

ABD’li üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre ziyarette ABD ile Yunanistan arasında son bir yıl içinde özellikle güvenlik alanında genişleyen ilişkiler ele alınacak. Amerikalı yetkililer Ankara ve Atina arasındaki gerginliğin de görüşüleceğini belirtiyor.

Pompeo yarın ise Girit’teki Souda askeri üssünü ziyaret eden ilk Amerikan Dışişleri Bakanı olacak. Atina, geçen yıl ABD ordusunun askeri tesislerindeki kullanım alanını genişletmişti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan ziyaretle ilgili yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin Yunanistan’ı “Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar’da istikrar abidesi ve bölgede güvenlik ve refahın artırılmasında hayati bir ortak” olarak gördüğü belirtildi.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1310476013193908224?s=20

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo 13 Eylül’de de Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmiş, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmesi sonrasında Doğu Akdeniz’deki gerilime diplomasi yoluyla çözüm bulunması gerektiğini söylerken “Türkiye’nin bölgedeki eylemleri bizi derinden endişelendiriyor” demişti.

Pompeo’nun adanın kuzeyindeki Türk yetkilileri ziyaret etmemesi ise tepkiyle karşılanmıştı. ABD, Güney Kıbrıs’a 33 yıldır uygulanan silah ambargosunu eylül başında kısmi olarak kaldırdı ve güvenlik işbirliğini artırma kararı aldı.

Pompeo Yunanistan’dan sonra Vatikan, İtalya ve Hırvatistan’ı da ziyaret edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.