Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Fransa’da 11 şehire yeni kısıtlamalar getirildi, Londra’da tekrar sokağa çıkma yasağı gündemde

Fransa’da koronavirüs vakalarının son dönemde yeniden artması üzerine başkent Paris dahil olmak üzere 11 farklı kentte yeni kısıtlamaları getirildi. İngiltere’de ülkenin kuzey bölgesi ve başkent Londra’da tekrar sokağa çıkma yasaklarının getirilmesi gündemde. Avustralya’da vaka sayılarının yüksek olduğu Victoria eyaletinde alınan önlemlerle birlikte vaka sayılarında hızlı bir düşüş yaşandı, iki aydır süren sokağa çıkma yasağı bugün (28 Eylül) sona erdi. Yunanistan hükümeti pazar günü (27 Eylül), Atina yakınlarındaki bir mülteci kampındaki mültecinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Fransa’da 11 şehirde yeni koronavirüs kısıtlamaları getirildi

Fransa hükümeti, ülkede artan vaka sayılarından dolayı 11 ilde yeni koronavirüs kısıtlamalarının getirildiğini açıkladı. Bugün (28 Eylül) itibarıyla başkent Paris dahil olmak üzere “maksimum risk altında olduğu” belirtilen 11 şehirde yürürlüğe girecek kısıtlamalar doğrultusunda düğün resepsiyonları, festivaller, kiralık salonlarda düzenlenen toplantılar ve öğrenci partileri dahil olmak üzere bütün bayram ve eğlence etkinlikleri yasaklandı. Sinemaların, müzelerin ve tiyatroların ise artırılan önlemlerle birlikte bir süre daha açık kalacağı belirtildi.

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Journal du Dimanche’a bir mektup yazan sağlık çalışanları, alınan yeni önlemlerin gerekli olduğunu belirtti. Sağlık çalışanlarının yazdığı mektupta, “Bu hafta sonundan itibaren koronavirüsün dolaşımını yavaşlatmak için sert önlemler almazsak, hastaneler ve yoğun bakım üniteleri için ilkinden çok daha zor olacak ikinci bir dalga ile karşı karşıya kalacağız” ifadeleri yer aldı.

Resmi rakamlara göre Fransa’da bugüne kadar koronavirüs nedeniyle 31 bin 727 kişi hayatını kaybetti.

Kuzey İngiltere ve Londra karantina altına alınabilir

İngiltere hükümeti, geçen hafta ülkede artan vaka sayıları sebebiyle yeni kısıtlamalar getirildiğini açıklamıştı. Reuters’ın haberine göre, altı ay sürebileceği konuşulan yeni kısıtlamalarla birlikte ülkenin kuzey kısmında ve başkent Londra’da tekrar sokağa çıkma yasakları uygulaması gündemde.

Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin kuzeyinde bulunan Northumberland, Tyneside, Newcastle-upon-Tyne, Gateshead, Sunderland ve Durham gibi bölgelerde tekrar karantina uygulamasının başlayabileceği belirtildi. Yetkililer, kısıtlamalara başkent Londra’nın da dahil edilmesini tartışıyor.

Avustralya’da salgının merkez üssü haline gelen Victoria eyaletinde kısıtlamalar kaldırılıyor

Avustralya’da salgının ikinci dalgasının merkezi haline gelen Victoria eyaleti, eylül ayının başında artan vaka sayılarıyla mücadele edebilmek için dönüşümlü sokağa çıkma yasaklarıyla beraber temas izleme/takip (filyasyon) programını derinleştirme yoluna gitmişti. 

Dün eyalet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, eyalette uygulanan sıkı kısıtlamalarla birlikte düşüşe geçen vaka sayılarından dolayı eylül ayı başlarında alınan önlemlerin bir kısmının kaldırıldığı duyuruldu.

Victoria Eyalet Başbakanı Daniel Andrews vaka sayılarındaki düşüş eğiliminin çok önemli olduğunu ve vakaların düşmeye devam etmesi halinde kısıtlamaların daha da azaltılacağını belirtirken Melbourne kentinin sakinleri, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaya devam ediyor. Restoran ve benzeri işletmelerin yalnızca paket servisi yapmalarına izin veriliyor.

Atina’da mülteci kampında koronavirüs sebebiyle ilk ölüm yaşandı

Yunanistan’da hükümet yetkilileri, pazar günü (27 Eylül) Atina yakınlarındaki Malakassa Kampı’nda yaşayan bir mültecinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yunanistan Göç Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden 61 yaşındaki mültecinin Afganistan uyruklu ve iki çocuk babası olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Malakassa Kampı, Atina yakınlarındaki Schisto ve Elaionas kamplarıyla birlikte, koronavirüsün kötü koşullarda yaşayan binlerce sığınmacı arasında yayılması endişeleri sebebiyle eylül ayının başında karantinaya alınmıştı. 

Daha önce de Midilli Adası’nda bulunan Moria Kampı’nda 9 Eylül’de çıkan yangın sonrası başka kamplara gönderilen 240’tan fazla sığınmacının koronavirüse yakalandığı belirtilmişti. 

Ülkede pazar günü açıklanan 218 yeni vakayla birlikte üç kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Böylece ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 379’a yükseldi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.