Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi, 1064 gündür hapiste tutulan Osman Kavala’nın dosyasının görüşülmesini erteledi: “Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı durum devam ediyor”

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1064 gündür Silivri Cezaevi’nde tutulan iş insanı Osman Kavala’nın bireysel başvurusunun görüşülmesini erteledi. AYM, Gezi Davası’ndan beraat ettiği halde serbest bırakılmayan ve “casusluk” suçlamasıyla tutukluluğu devam eden Kavala’nın, yeni bir dosyadan tutuklandığını, bu dosyaya ilişkin iddianamenin tamamlanmak üzere olduğunu ve dosyanın incelenmesi gerektiğini belirterek başvuruya ilişkin erteleme kararı verdi.

AYM, 22 Mayıs 2019’da da Gezi Parkı protestolarına yönelik davada tutuklu yargılanan Kavala’nın bireysel başvurusuna, kendi raportörünün ve mahkeme başkanının görüşüne rağmen oyçokluğuyla “ihlal yok” kararı vermişti.

Avukat Köksal Bayraktar: “İddianame 9 Şubat’tan beri ortada yok”

Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, kararı Medyascope’a değerlendirdi. Kavala’nın, Gezi Davası’nda beraat ettiğini ancak serbest bırakılmadığını ve “casusluk” suçlamasıyla iddianame olmaksızın aylardır hapiste tutulduğunu hatırlatan Bayraktar, “9 Şubat’tan beri iddianame ve tutuklulukla ilgili fiil yok ortada” dedi.

“Osman Kavala, bugün medeni cesaretiyle sivil toplum örgütlerinin yardımcısı bir aydın olduğu için hapiste tutuluyor” diyen Bayraktar şöyle devam etti:

“Gezi olaylarında hiçbir fiilinin olmadığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuyla ortaya çıktı mali bakımdan. Buna rağmen Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı durum devam ediyor. Kavala 20 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 20 gün sonra hapisteki üç yılı dolacak. Sebepsiz yere…” 

Kavala’nın hapiste geçen 1064 günü

29 Eylül 2020

Anayasa Mahkemesi, Osman Kavala’nın bireysel başvurusunun görüşülmesini erteledi.

28 Mayıs 2020

Kavala’nın avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 328. maddesi uyarınca casusluk suçlamasından tahliye kararı verilmesine ilişkin talep, İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından reddedildi.

12 Mayıs 2020

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) vermiş olduğu hak ihlaline karşı yaptığı itiraz reddedildi. Osman Kavala’nın tutuklanmasının hak ihlali olduğu ve siyasi amaçla hapsedildiği kesinleşti.

4 Mayıs 2020

Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devam etmesinin hak ihlali olduğu gerekçesiyle Kavala’nın avukatları Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

20 Mart 2020

Osman Kavala hakkında TCK 309. maddede düzenlenen “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan bir kez daha resen tahliye kararı verildi.

9 Mart 2020

AİHM’in Osman Kavala’nın tutukluluğu hakkında vermiş olduğu hak ihlaline ilişkin karara Adalet Bakanlığı itiraz etti.

9 Mart 2020

İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği, hakkında daha önce TCK’nin 309. ve 312. maddeleri uyarınca tutuklama kararı verilen, sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen tahliye kararı verilen, sonra TCK’nin 309. maddesi uyarınca tekrar tutuklama kararı verilen Osman Kavala hakkında bu kez TCK’nin 328. maddesi uyarınca “casusluk” suçlamasıyla yine aynı soruşturma dosyası (2017/96115) kapsamında tutuklama kararı verdi. Kavala’nın tutuklama kararı öncesinde emniyette ya da savcılıkta ifadesi alınmadı. Kavala bu kez adliyeye dahi getirilmeden tutuklandı.

25 Şubat 2020

İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği’nin vermiş olduğu tutuklama kararına; 1. Yargı Paketi ile kanunlaşan soruşturma aşaması için azami tutukluluk süresi olan iki yıllık sürenin dolduğu, AİHM’in ihlal kararının tutuklamaya konu suçlamayı da kapsadığı, tutuklama kararında yer alan ve Osman Kavala’nın Henri Barkey ile bir araya geldiği iddia edilen günlerde Osman Kavala ve Henri Barkey’in farklı şehirlerde olduğu ve bu hususun 2017 senesinde yapılan emniyet sorgusunda sabit olduğu, tutuklamaya gerekçe olarak gösterilen kaçma şüphesine ilişkin hiçbir delil ileri sürülemediği, Gezi protestolarından dört sene, 15 Temmuz darbe girişiminden bir sene sonra, 2017’de gözaltına alınan Osman Kavala’nın kaçma şüphesinden söz edilemeyeceği gerekçe gösterilerek itiraz edildi.

19 Şubat 2020

İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği, Osman Kavala hakkında daha önce savcılık tarafından resen tahliye kararı verilen soruşturmada, TCK’nin 309. maddesi uyarınca yeniden tutuklama kararı verdi.

19 Şubat 2020

Osman Kavala emniyette ve savcılıkta sorgulanmadan tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi.

18 Şubat 2020

Osman Kavala, Silivri Cezaevi’nden çıkmadan gözaltına alındı.

18 Şubat 2020

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda “Gezi Davası” olarak bilinen 2019/74 esas sayılı dosyada oybirliği ile Osman Kavala’nın beraatına karar verildi.

24 Haziran 2019

Silivri Kampüsü’nde görülen celsenin ilk gününde Osman Kavala’nın sorgusu yapıldı.

19 Şubat 2019

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

7 Haziran 2018

AİHM’e başvuruldu.

29 Aralık 2017

Kavala’nın avukatları Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

1 Kasım 2017

Kavala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ifade alınmaksızın tutuklamaya sevk edildi. İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından TCK’nin 309 ve 312. maddelerinde düzenlenen suçlardan tutuklama kararı verildi.

31 Ekim 2017

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgusu yapıldı.

18 Ekim 2017

Osman Kavala gözaltına alındı. 

Osman Kavala kimdir?

Osman Kavala, 1957’de Paris’te doğdu. İstanbul Robert Lisesi’ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı.

Murat Belge ile birlikte Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

Açık Toplum Enstitüsü’nde Danışma Kurulu üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi’nin destekçisi olan Kavala, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.