Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa Francis, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun görüşme talebini “ABD seçimleri öncesinde uygunsuz olur” diyerek reddetti

Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis, Vatikan’ın Çin konusunda daha sert bir tutum almasını talep eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmeyi reddetti. Papa, Avrupa turu kapsamında Vatikan’ı ziyaret eden Pompeo ile ikili bir görüşme gerçekleştirmenin 3 Kasım’da düzenlenecek ABD seçimlerinden hemen önce uygunsuz olacağını söyledi.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, devam eden Avrupa turu kapsamında çarşamba günü (30 Eylül) Roma’ya giderek Papa Francis’e muhalefet eden bazı piskoposlarla bir araya geldi. Pompeo’nun Vatikan’da Papa Francis ile görüşme talebi ise Papa Francis tarafından reddedildi.

Uzun bir süredir Çin’deki dini uygulamaları eleştiren ve Vatikan’ı Çin konusunda somut adımlar atmaya çağıran Pompeo, geçen günlerde Vatikan’ın Çin hükümeti ile Çin’deki kiliseler hakkındaki bir anlaşmayı yenileme planlarını ifşa eden bir yazı yayımlamıştı. Yazıyı Twitter hesabı üzerinden paylaşan Pompeo, “Vatikan, anlaşmayı yenilemesi durumunda ahlaki otoritesini tehlikeye atar’‘ demişti. Vatikan ise bu yazıyı “diplomatik bir jestten çok bir hakaret” olarak tanımlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Vatikan’ın ikinci üst düzey yetkilisi Kardinal Pietro Parolin, Papa’nın Pompeo’nun görüşme teklifini ABD’de 3 Kasım’da düzenlenecek seçimlerden önce siyasi tarafsızlığını korumak için kabul etmediğini açıkladı. 

Bazı analistlere göre Pompeo’nun Vatikan’a gerçekleştirdiği ziyaret, Vatikan’ın Çin politikası kadar yaklaşan seçimlerle de ilgiliydi. Pompeo bunu reddetti fakat ABD Başkanı Donald Trump’ın Papa Francis yönetimi konusunda endişe duyan ve Çin’e karşı yumuşak davranıldığını düşünen muhafazakâr Amerikalı Katolikler’in yanında yer aldığını söyledi. Geçmişte birbirlerine keskin sözler sarf eden Papa Francis ve Trump’ın pek çok konuda son derece farklı anlayışlara sahip oldukları biliniyor. 

Vatikan Dışişleri Bakanı Paul Gallagher, “Papa’nın Pompeo’yu kabul etmemesinin nedenlerinden biri de Pompeo’nun Vatikan’ı manipüle etmeye çalışması” diye konuşurken Kardinal Parolin, Pompeo’nun yazısının ve ziyaretinin Trump’ın yeniden seçilmesine yardımcı olma amacını taşıdığına dair hiçbir kanıt olmadığını fakat bunun anlaşılabilir bir çaba olduğunu söyledi.

Pompeo ise Vatikan’ı siyasi amaçlarla manipüle etmeye çalıştığı yönündeki iddiaları reddederken ‘‘Bu çılgınlık. Bu yönetimin bir parçası olduğum sürede yalnızca Çin’deki insan hakları üzerine çalışıyorum” dedi.

Kardinal Pietro Parolin

Kardinal Parolin, Pompeo’nun yazısının Vatikan’da şaşkınlıkla karşılandığını çünkü Pompeo’nun Roma ziyareti sırasında üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerde bu kaygılarından daha uygun bir biçimde bahsedebileceğini söyledi. Ayrıca yazının Francis’i başarısız bir papa olarak nitelendiren First Things’te yayımlanmasının da uygunsuz olduğunu vurguladı. 

Çin hükümeti uzun yıllar boyunca piskoposları Vatikan’ın değil Pekin’in atama gücüne sahip olduğunu iddia etti. 2018 yılında yapılan anlaşmaya göre Çin, Papalık otoritesini tanıdı ve Vatikan da Pekin’in seçtiği piskoposların meşruiyetini kabul etti. Francis karşıtları bu anlaşmayı utanç verici bir ”geri çekilme” olarak tanımlarken iki taraftan da anlaşmayı yenilemek için çeşitli girişimler yapıldı. Kardinal Parolin gelecekteki piskoposların atanması konusunda müzakerelerin devam edeceğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.