Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya açıklarında bulunan eski bir Nazi gemisi, dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen kayıp Amber Odası’nın gizemini çözebilir

Polonya’da İkinci Dünya Savaşı dönemin kalma eski bir Nazi gemisinin kalıntıları bulundu. Bulunan geminin, başta o dönem dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Amber Odası (Kehribar Oda) ile birlikte Naziler’in Rusya’dan çaldığı kayıp eserlerin akıbetini ortaya çıkarabileceği belirtiliyor. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

The Guardian’ın haberine göre, Polonyalı dalgıçlar, Naziler’in İkinci Dünya Savaşı döneminde Rusya’daki bir saraydan kaçırdığı Amber Odası’nın nerede olduğuna dair onlarca yıllık gizemi çözmeye yardımcı olabilecek “Karlsruhe” adlı eski bir Nazi gemisinin enkazını bulduklarını açıkladı.

Nazi gemisini bulan Baltictech grubunun dalgıçlarından Tomasz Stachura, “Geçen yıldan beri enkazı arıyorduk. Gemi genel olarak sağlam görünüyor. Geminin ambarlarında askeri araçlar, porselen ve içinde ne olduğu hâlâ bilinmeyen birçok sandık keşfettik” dedi. 

Karlsruhe gemisi, tarihin en büyük deniz tahliyelerinden biri olan Hannibal Operasyonu’nda kullanılmış ve Doğu Prusya’dan bir milyondan fazla Almanya vatandaşının, savaşın sonuna doğru Sovyetler Birliği güçlerinden kaçmasını sağlamıştı.

Polonyalı dalgıçlar, Karlsruhe’nin ambarlarında askeri araçlar ile içinde ne olduğu bilinmeyen çok sayıda sandık buldu.

Baltitech’in arama operasyonuna katılan başka bir dalgıç olan Tomasz Zwara, “Alman gemisini ve içinde ne olduğu henüz bilinmeyen sandıkları Baltık Denizi’nin dibinde bulmak, kayıp tarihi eserlerin hikâyesi için önemli olabilir” diye konuştu.

Prusya döneminde inşa edilen Amber Odası, 1716’da Rus Çarı Büyük Petro’ya hediye edilmişti. Kehribar ve altınla süslenmiş olan oda, Rusya’nın St. Petersburg kenti yakınlarındaki Katerina Sarayı’nın önemli bir parçasıydı. Son olarak Rusya’nın Kaliningrad kentinde (o dönemki adıyla Königsberg) görüldüğü belirtilen oda, İkinci Dünya Savaşı yıllarında “dünyanın sekizinci harikası” olarak gösteriliyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.