Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul İtfaiyesi’nin temellerini atan Macar Ödön Széchenyi, İtfaiye Müzesi’nde adına yapılan tabelayla anıldı

Macar İtfaiye Birliği kurucusu ve modern İstanbul İtfaiyesi’nin temellerini atan Kont Ödön Széchenyi’nin tunçtan yapılan anma tabelası 7 Ekim 2020 tarihinde İtfaiye Müzesi’nde açıldı. Yapılan törene, Macaristan Başkonsolosluğu ve Macar Kültür Merkezi yöneticileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri de katıldı. 

Bu sene kuruluşunun 150’nci yılını kutlayan Macar İtfaiye Birliği’nin girişimiyle 1 Şubat 2020 tarihinde Budapeşte’de, bir zamanların ilk itfaiye merkezinin olduğu yerde açılan anma plaketinin birebir aynısı bu kez, Kont Széchenyi’nin ikinci memleketi olan İstanbul’da özel bir törenle mekanına kavuştu.

Macaristan Başkonsolos Vekili Veronika Lakatos, Macar Kültür Merkezi Müdürü Gábor Fodor, İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, Atatürk Kitaplığı Genel Müdürü Kerim Altuğ ve diğer protokol üyelerinin katıldığı törende, Kont Ödön Széchenyi’nin tunçtan yapılan anma tabelası İstanbul İtfaiye Müzesi’nde açıldı. 

Koronavirüs salgını nedeniyle açılışa katılamayan Macar İtfaiye Birliği Başkanı Tuğgeneral Tibor Dobson tören için gönderdiği mesajında, “Anma tabelası ile Türk ve Macar itfaiye teşkilatlarının her şart altında ebediyen süren yoldaşlığını göstermek niyetindeyiz. Şanlı geçmişten, buna yakışan geleceğe beraber yürüyeceğimiz kanaatindeyimdedi.

Kont Ödön Széchenyi kimdir?

Kont Ödön Széchenyi 1870 yılında Macar İtfaiyesi’nin temellerini attıktan sonra 1874’te Osmanlı İmparatorluğu’nın başkenti İstanbul’da göreve başladı. Başta geçici sandığı ama toplam 38 yıl süren görevi esnasında İstanbul İtfaiye Teşkilatı’nın modernleşmesinin yanı sıra, yangınlarla mücadelede ve hatta ilk ambülans istasyonun kurulmasında da önemli bir rol üstlendi. Birçok nişana layık görülen ve paşa unvanına yükselen Kont Széchenyi, 1922’de vefat etmesinin ardından Feriköy Katolik Mezarlığı’na defnedildi. Her yıl, İtfaiye Haftası çerçevesinde İstanbul İtfaiyesi, Kont Széchenyi’nin mezarı başında anma programı gerçekleştiriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler