Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de seçimlere son 27 gün: Başkan yardımcısı adayları Harris ve Pence canlı yayında kozlarını paylaştı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkan yardımcısı ve Cumhuriyetçiler’in adayı Mike Pence ile Demokratlar’ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris canlı yayında kozlarını paylaştı. Başkanlık seçimlerine 27 gün kala ilk ve son kez karşı karşıya gelen Harris ve Pence arasındaki tartışmaya, koronavirüs salgını, ırkçılık tartışmaları, ekonomi ve Pence’in kafasına konup iki dakika boyunca yerinden ayrılmayan sinek damga vurdu. 

Beyaz Saray’da koronavirüsle mücadelesi devam eden Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden’ın 15 Ekim’deki ikinci başkanlık tartışması için bir araya gelip gelmeyeceği henüz net değil. Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan yardımcısı adayları Kamala Harris ve Mike Pence ise 3 Kasım’daki seçimlerden önce ilk ve son kez çarşamba (7 Ekim) akşamı bir araya geldi. İkili arasındaki tartışma, geçen hafta Trump ve Biden arasındaki kaotik tartışmaya kıyasla çok daha sakin geçti. Adayların birkaç kez birbirinin sözünü kestiği, Harris’in en az üç kez Pence’i “Ben konuşuyorum” diyerek uyarmak zorunda kaldığı dikkatlerden kaçmadı. ABD’nin koronavirüs salgınıyla mücadelede izlediği strateji ve sistematik ırkçılık konularının tartışıldığı anlar, tansiyonun yükseldiği anlardı. 

Tartışma boyunca, Kamala Harris ve Mike Pence arasındaki fiziksel mesafe korundu. Beyaz Saray’da hızla tırmanan koronavirüs vakaları göz önünde bulundurularak, adaylar birbirinden cam benzeri plastik maddeyle ayrıldı.

Harris, 3 Kasım’daki seçimleri “Trump için bir referandum” olarak niteledi, konuyu Trump’ın Oval Ofis’teki ilk döneminde başarısız olduğu alanlara getirmek istedi. Pence ise tartışmanın eksenini destekçilerinin Trump’ı başarılı bulduğu ekonomi alanında tutmaya çalıştı. Gecenin sonunda münazaraya damga vuran ise Pence’in kafasına konan ve iki dakika boyunca olduğu yerde kalan sinek oldu. Tartışma sırasında “sinek” kelimesi 700 binden fazla kez tweet ve retweet edildi. 

Kamala Harris, açılışı koronavirüs salgınıyla yaptı ve Trump yönetimini salgının ciddiyetini örtbas etmeye çalışmakla suçladı. Harris, Beyaz Saray’ın koronavirüsle mücadelesini “bir başkanlık yönetiminin ülke tarihindeki en büyük başarısızlığı” olarak nitelendirdi. Sözlerinin devamında salgının ABD’de neden olduğu 210 bin ölümü, 7 milyon vakayı vurgulayan Harris, “Ülkedeki beş işletmeden biri kapandı, 30 milyondan fazla insan işsiz kaldı” diye konuştu. 

Beyaz Saray bünyesinde kurulan koronavirüsle mücadele ekibinin liderliğini yürüten Mike Pence ise Trump yönetiminin salgına karşı yürüttüğü mücadeleyi savundu. Trump’ın ABD sınırlarının Çin’den gelenlere kapatılması gibi bazı erken adımlar attığını söyleyen Pence, “ABD’nin çok zor zamanlardan geçtiğini kabul ettiğini” belirtti. Pence, Demokratlar’ın koronavirüsle mücadele planını çalıntı olarak nitelendirdi ve sözlerini “Bu Biden’ın çok iyi bildiği bir şey” diyerek tamamladı. 

Moderatör Susan Page, ABD nüfusundaki ölüm oranının dünyadaki herhangi bir ülkeden neden daha yüksek olduğunu sorduğunda ise Pence, “Başkan Trump’ın ilk günden itibaren Amerikan halkının sağlığını en ön sıraya koyduğunun bilinmesini istiyorum” diyerek yanıt verdi. Pence, yıl sonundan önce aşı sözü de verdi. 

ABD’nin batısındaki Utah eyaletinde gerçekleştirilen tartışmada konu, salgının ardından ekonomiye geldi. Pence, Trump yönetiminin ekonomiye “Şimdiden 11,6 milyon iş sağladıklarını” söyledi, “Biden ise göreve geldiği ilk gün vergilerinizi yükseltecek” dedi. Pence’in sözlerine itiraz eden Harris ise “Biz yıllık geliri 400 bin dolardan az olanlar için vergileri yükseltmeyeceğiz” diye konuştu. 

Mike Pence, ABD’deki iki büyük partiden birinin başkan yardımcılığına aday gösterilen ilk siyah kadın siyasetçisi olduğu gerekçesiyle Kamala Harris’i tebrik ettiğini ve başarısını kabul ettiğini belirtti. Ancak Kaliforniyalı senatör Harris’in başsavcılığı süresince cezalandırılmasını sağladığı şüphelilerin büyük bir bölümünü siyahların oluşturduğunu sözlerine ekledi. Öte yandan ABD’de sistematik ırkçılığın varlığı konusundaki iddiaları yalanlayan Pence, Harris’i Trump’ın imzaladığı ırkçılığı önlemeye yönelik bir ceza adaleti tasarısı oylanırken kılını kıpırdatmamakla suçladı. 

Harris ise, “Ülkemizin her yerinden, her yaştan, cinsiyeti ya da derisinin rengi ne olursa olsun sistematik ırkçılığa karşı omuz omuza mücadele veren insanlar sayesinde hukuk önünde eşitliğe ulaşacağız. Irkçı ayrımcılığa maruz kalmayacağız. Ancak şiddete hiçbir zaman göz yummayacağız” dedi.  

İki aday, Louisville’deki evine düzenlenen bir polis baskını sırasında öldürülen siyah sağlık çalışanı Breonna Taylor hakkında da farklı görüşler dile getirdi. Pence, ABD genelindeki ırkçılık ve siyahlara yönelik polis şiddetine karşı protestoları tetikleyen, büyük jürinin Taylor’ın ölümünden olay yerindeki polis memurlarını sorumlu bulmaması kararına ilişkin, “Yargı sistemimize güveniyorum” dedi. Harris ise Taylor’ın ölümüne ilişkin davada “adaletin yerini bulduğunu düşünmediğini” söyledi.  

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.