Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakan Koca “Hepsi HES’te var” demişti: Hayat Eve Sığar uygulamasında semptomsuz koronavirüs vakası sayısına ulaşılamıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet gazetesinden Ertuğrul Özkök’e verdiği söyleşide, semptom gösteren ve göstermeyen her koronavirüs vakasının Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına işlendiğini söyledi. Koca, semptomu olmayan kaç koronavirüs vakası olduğu sorusuna Hepsi HES’te var. Hatta HES’te 3 katı, 4 katı oranında var pozitiflerin dışında yanıtını verdi.

Peki HES uygulamasına baktığımızda karşımıza hangi veriler çıkıyor? 

HES uygulamasında karşımıza çıkanlar, “Güncel istatistik” menüsü altında Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yer alan “Genel Koronavirüs Tablosu”nda paylaşılan veriler. Veriler her gün güncelleniyor fakat uygulama 29 Temmuz itibarıyla “vaka” yerine “hasta” ifadesinin kullanımı konusunda güncellenmemiş görünüyor. HES’te halen hasta yerine vaka ifadesi kullanılıyor. 

Bakan Koca “vaka” ifadesinin hem belirti göstermeyen hem de belirti gösteren pozitifleri kapsadığını ama “hasta” olarak açıklanan verilerin sadece belirti gösterenlerden ibaret olduğunu açıklamıştı. Koca’nın bu konudaki açıklamasını incelemiştik: Sağlık Bakanlığı, koronavirüs verilerinde neyi, ne zaman, nasıl değiştirdi?

HES uygulaması bir merkezi takip uygulaması. Uygulama cep telefonunun konumuna ve Bluetooth’a erişiyor. Koronavirüs testi pozitif çıkan bir kullanıcı durumunu “pozitif” olarak güncellediğinde kişinin telefonu diğer telefonlardan topladığı “anonim kimlik kodlarını” merkezi veri tabanına iletiyor. Uygulama, kullanıcının temas ettiği kişilere uyarı göndermek ve risk analizi yapmak için veri tabanını kullanıyor. Yani uygulamayı kullanan koronavirüs pozitif olan kişilerle temas ettiğiniz sırada sizi uyarıyor. Ancak uygulamada bütün vaka sayıları paylaşılmıyor.

Resim 1 (güncel değil) örneğinde Florya Aquarium AVM’de karekod okutan toplam kişi sayısı görülüyor. Resim 2’de görüldüğü üzere, AVM’de son yedi günde ve son 14 günde toplamda kaç kişinin karekod okuttuğunu ve bu kişilerden kaç tanesinin riskli olduğu bilgisine uygulama üzerinden ulaşabiliyorsunuz. 

Resim 1: Bulunulan mekanda karekod okutarak anlık güncel riskli kişi sayısı öğrenilebiliyor. Foto: Hayat Eve Sığar
Resim 2: Bulunulan mekanda son yedi gün ve son 14 gün içinde kaç kişinin karekod okuttuğunu ve bunlardan kaçının riskli olduğunu görebilirsiniz. Foto: Hayat Eve Sığar

Uygulamada bu bilgilerin dışında ülke genelinde günlük toplam kaç vaka olduğu görünmüyor. Böylece Bakan Koca’nın “Hepsi HES’te var. Hatta HES’te 3 katı, 4 katı oranında var pozitiflerin dışında” açıklamasını HES uygulamasından teyit etmek mümkün görünmüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.