Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bayeux Savaş Muhabirleri Ödülleri, sahiplerini buldu: Muhabirlerin kadrajında Suriye ve Afganistan’dan kareler vardı

Bu yıl 27’ncisi düzenlenen Bayeux Calvados-Normandy Ödülleri için 30’dan fazla savaş muhabiri, Fransa’nın Normandy bölgesindeki Bayeux’daydı. Fotoğraf, fotoğraf dalında genç muhabir, yazılı haber, radyo, televizyon ve video alanlarında ödüller sahiplerini buldu. 

2020 Bayeux Calvados-Normandy Ödülleri jüri başkanlığını İngiliz gazeteci ve yazar Ed Vulliamy yürüttü 

Fransa’daki Bayeux’ta, 9-10 Ekim tarihlerinde Bayeux Calvados-Normandy Ödülleri‘nin sahiplerinin belirlenmesi için bir araya gelen jüriye, İngiliz gazeteci ve yazar Ed Vulliamy (66) başkanlık etti. Vulliamy, 1990’lı yıllarda Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek ve ardından Irak’taki çatışmaları yerinde gözlemledi ve izlenimlerini aktardı. 

Vulliamy, kazananların belirlendiği süreç hakkında, “Çok yorgunum. Yorgunluğum uykusuzluktan değil, yaptığımız işin yoğunluğundan kaynaklanıyor. Bu jüriye başkanlık etmek, ömrüm boyunca unutamayacağım bir onurdur. Bayeux, biz savaş muhabirleri için mesleğimizin merkez üssü, ağırlık merkezidir. Bu jüride olmanın en harika yanı, kesin bir doğru ya da yanlışın olmayışı. Jüri olarak bir karara varmak zorundayız ama bu neredeyse imkansız” dedi.

Lorenzo Tugnoli, Aralık 2019

Fotoğraf dalında birincilik ödülünün sahibi, İtalyan foto muhabiri Lorenzo Tugnoli (41) oldu. Tugnoli’nin Aralık 2019’da çektiği fotoğrafta bir grup Taliban üyesi, Afganistan’daki Khogyani bölgesinde ücre bir köşede saklanarak öğle yemeği yiyor. 

Anasa Alkharboutli, Ocak 2020

Fotoğraf dalında genç muhabir ödülünün sahibi ise ocak ayında Suriye’nin İdlib kentinde çektiği fotoğraf ile Anasa Alkharboutli oldu. Alkharboutli’nin objektifi, Beşar Esad yönetimine bağlı kuvvetlerin düzenlediği bir hava saldırısında yaralanan ve ailesiyle birlikte tedavi gören altı yaşındaki Kenan Yasin’e odaklanmıştı. 

Televizyon formatında ödülün sahibi ise Alman-Fransız ortak yayın platformu Arte oldu. Suzanne Allant, Yamaan Khatib ve Fadi Al-Halabi, Esad hükümetine bağlı birlikler ve Rus destekçilerinin saldırıları sırasında Suriye’nin kuzeyinde bir isyancı bölgesinde sıkışıp kalan dört milyona yakın sivilin hikayesini “Suriye: İdlib’de kapana kısıldı” başlığıyla ekrana getirmişti. 

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan jüri başkanı Vulliamy, haberin bölgede mahsur kaldıktan sonra eve dönmeyi başaran bir Suriyeli’nin anlattıklarına dayandığını aktardı ve “Kendisi gibi evlerini, ailelerini bir daha görüp göremeyeceğini bilemeyen yüz milyonlarca insanın hikayesini anlatıyor” dedi.

Televizyon dalında ödülün bir diğer kazananı da İngiliz yayın kuruluşu BBC oldu. John Sudworth ve Wang Xiping’in, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda zorla tuttuğu ve çalıştırdığı Uygur Müslümanları’nın hikayesini anlattıkları rapor BBC’de yayınlanmıştı.

Ödülü kazananların tam listesine buradan ulaşmak mümkün. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.