Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM’den Gazze uyarısı: “Eşi benzeri görülmemiş bir yoksulluk var, insanlar yiyecek için çöp karıştırıyor”

Birleşmiş Milletler Yakındoğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, Filistin halkının eşi benzeri görülmemiş bir yoksulluk içinde olduğunu ve İsrail’in ablukası altında olan Gazze’de insanların yiyecek bulmak için çöpleri karıştırdığını söyledi. Lazzarini’ye göre ülkelerinde yaşayan Filistinliler’in dışında Lübnan, Suriye, Ürdün ve diğer ülkelerde bulunan Filistinliler de koronavirüs salgını sebebiyle birçok sorun yaşıyor.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, ajans çalışanları tarafından hazırlanan raporlara değinerek, “Gazze’de insanlar çöpleri karıştırıyorlar. Ailelerine günde bir veya iki öğün yemek götürebilmek için büyük bir mücadele veriyorlar” dedi.

Lazzarini ayrıca, UNRWA tarafından desteklenen 5,6 milyon Filistinli’nin büyük bir kısmına ev sahipliği yapan mülteci kamplarını saran koronavirüs salgınının da Filistinliler için büyük bir sorun oluşturduğunu belirtti.

Lazzarini tüm bu sorunlarla ilgili olarak “Böylesine dengesiz, değişken bir ortamda Filistinliler için öngörülebilir bir organizasyona ve öngörülebilir bir finansmana ihtiyacımız var” diye konuştu.  

Birleşmiş Milletler Yakındoğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini

Yıllık bütçe açığı 100 milyon sterlinin üzerinde olan ve yaklaşık 30 bin personelin çalıştığı UNRWA’nın destek fonlarının yakın zamanda tükeneceği belirtiliyor.

Ajansın içinde bulunduğu mali kriz, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın 2018 yılında Filistinliler’e yardım konusunda “hiçbir saygı veya takdir göstermeyeceğini” söyleyerek yıllık 300 milyon dolara varan yardımları kesmesinden sonra başladı. Lazzarini, ABD’nin yardım kesintisi hakkında daha önce ”Bu gerçek bir tehdit, bunu dikkate almalıyız” açıklamasını yapmıştı.

Trump’ın yardım kesintisi, ABD yönetimi dışındaki diğer küresel bağışçıların başlattığı kampanyalarla UNRWA için olağanüstü bir dayanışma dalgasına yol açtı. Aslında 2018 yılı, UNRWA’nın son beş yılda ajansın temel bütçesi için en başarılı bağış toplama çalışmalarını yürüttüğü yıldı. Şu an için mali sıkıntılar yaşayan ajans, bu sıkıntıları koronavirüs salgınına ve salgından herkes gibi etkilenen bağışçılarına bağlıyor.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.