Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Erdoğan’a Kıbrıs şoku, Türkiye’ye seçim dersi

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report’taki yazısında, dün (11 Ekim) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

KKTC seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre hiçbir aday yüzde 50’nin üzerinde oy alamayınca seçimler ikinci tura kaldı. 18 Ekim’de yapılacak ikinci turda Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak.

Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın KKTC seçimlerinde mevcut Başbakan Ersin Tatar’ı desteklediğini hatırlatarak, seçim sonuçlarının Erdoğan’ı şoka uğrattığını söyledi: “Bir yol bulup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı FETÖ’ye ya da PKK’ya destekçidir diye ya da Soros’çudur, ne bileyim ulusalcıdır diye hapse atmak mümkün olsaydı belki işler daha kolay olurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim rüşveti olduğu apaçık desteklerle 11 Ekim cumhurbaşkanlığı seçiminde arkasında durduğu Başbakan Ersin Tatar belki daha iyi sonuç alırdı. Sonucun Erdoğan’a Kıbrıs şoku olduğunu söylemek mümkün.”

Yetkin ayrıca, Akıncı’nın bağımsız kalmadan önce sosyalist çizgideki Toplumcu Kurtuluş Partisi’nin lideri olduğuna dikkat çekti.

Yetkin, Maraş Sahili açılışının Ankara’da yapılmasının, Kıbrıs’ta seçimin sonuçlarını etkilemiş olabileceğini de belirtti: “Kıbrıs küçük yer, herkes her şeyin anında farkına varıyor.”

11 Ekim KKTC seçimlerinin, Türkiye için örnek oluşturduğunu söyleyen Yetkin, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi tablonun parlak olmadığının altını çizdi: “Seçim sonuçlarında ekonomik durum en büyük pay sahibidir ama tek etken değildir. 2002’de üçlü koalisyonu Meclis dışına atıp AK Parti’yi iktidara getiren yalnızca mali kriz değil, siyasi çürüme ve 28 Şubat sürecinde askerlerin oyunu fazla zorlamasına duyulan tepkiydi. 11 Ekim KKTC seçimi bunun adeta laboratuvar ortamında yeniden kanıtlanması oldu. Türkiye’de ekonomik tablo parlak değil, görüyorsunuz. Ama siyasi tablo hiç değil. Muhaliflerin, yargı üzerinden susturulmaya çalışıldığı bir ortam, akraba, hemşeri, cemaat kayırmacılığı daha ne kadar sürdürülebilir? İlk seçimde bu etkenler de rol oynayacak.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.