Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump, koronavirüs tedavisinin ardından ilk mitinginde Florida’daki seçmene seslendi: “Kendimi çok güçlü hissediyorum, hepinizi öpeceğim”

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü (12 Ekim) Florida eyaletindeki seçim mitinginde konuştu. Koronavirüs testinin 11 gün önce pozitif çıkmasının ardından tedavi gören Trump, “Kendimi çok güçlü hissediyorum. Seyircilerin arasına karışıp, hepinizi öpeceğim” dedi.

Koronavirüs test sonucu pozitif çıkan ve bir süredir tedavi gören Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Florida’daki seçmenlere seslenirken “Kendimi çok güçlü hissediyorum. Seyircilerin arasına karışıp, hepinizi öpeceğim. Erkekleri ve güzel kadınları, hepinizi öpeceğim” dedi. Reuters/Ipsos’un geçen hafta açıkladığı ankete Florida’dan katılanların verdiği yanıtlar, eyalette Trump ve Biden destekçilerinin oranlarının birbirine eşit olduğunu ortaya koymuştu. Seçmenlerin desteğini sağlamlaştırmak ve oy oranını artırmak isteyen Trump, koronavirüs teşhisinin ve tedavisinin ardından ilk seçim mitingi için Florida’yı seçti. Sağlıklı ve güçlü görünmeye çalışan Trump, virüse karşı bağışıklık kazandığını iddia etti ve maske takmadı. 

Trump’ın desteğine güvendiği seçmenler arasında ABD’li çiftçiler de var. 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde federal hükümetin salgın sürecinde zor durumda kalan çiftçilere yaptığı maddi yardım miktarında da önemli artışlar sözkonusu. Ülkenin bazı kırsal kesimlerinde nüfusun büyük bir bölümü Trump’ın ikinci dönem için de göreve gelmesini istiyor. Kırsal bölgelerde yalnızca bu yıl içinde çiftçilere yapılan maddi yardım miktarının ise 46 milyar dolar ile rekor düzeye ulaşması öngörülüyor. 

Trump yönetimi, koronavirüs salgınından ciddi şekilde olumsuz etkilenen ABD’li çiftçilere yardımı son dönemde hızlandırmaya ve artırmaya çalışıyor. Buna rağmen ABD için tarım sektöründe durum pek iç açıcı değil. Amerikan Çiftlik Bürosu’na göre, tarım sektöründeki borçlanmanın bu yıl yüzde 4 oranında yükselerek rekor denebilecek bir düzey olan 434 milyar dolara ulaşması bekleniyor. ABD genelinde iflas eden ya da iflasın eşiğine gelen çiftliklerin sayısı ise oldukça yüksek ve artmaya devam ediyor. 

Missouri Üniversitesi Gıda ve Tarım Politikaları Araştırma Enstitüsü’ne göre, ABD’de bu yıl elde edilecek tarım gelirlerinde devlet desteğinin payı yüzde 40. Devlet desteği olmaksızın ABD’de 2020 yılı için tarım gelirlerinin hızla düşmesi bekleniyordu.

Seçime sayılı günler kala Trump’ın cömert davrandığı tek kesim çiftçiler değil. Aynı zamanda milyonlarca yaşlıya toplam 200 milyon dolar değerinde ilaç kartı sözü veren Trump, Porto Riko’ya da 13 milyar dolarlık yardımı onayladı

Erken oy kullananların sayısı 10 milyonu geçti

ABD’de seçmenlerin bir kısmı 3 Kasım’ı beklemeden, oylarını posta yoluyla kullanmaya başladı. 

ABD Seçimleri Projesi (US Elections Project) verilerine göre, 3 Kasım’daki başkanlık seçimi için 10 milyondan fazla seçmen oy kullandı. 2016 yılındaki başkanlık seçimleri öncesinde erken oy kullanan seçmenlerin sayısıyla kıyaslandığında bu oldukça yüksek bir sayı. 16 Ekim 2016 tarihinde erken oy kullanmayı tercih edenlerin sayısı 1 milyon 400 bin iken, Ekim 2020’de bu sayı 10 milyonun üzerine çıktı. Koronavirüs salgını nedeniyle ABD’deki seçmenlere sunulan posta yoluyla oy kullanma seçeneği, erken oy kullanmadaki artışa sebep oldu. Artış, özellikle Demokratlar’ın güçlü olduğu bölgelerde gözlendi. 

Pazartesi (12 Ekim) günü, ABD’nin Georgia eyaletinde de erken oy kullanımı başladı. Oy kullanmak isteyen seçmenler uzun kuyruklarla karşılaştı. Cumhuriyetçi Parti’yi destekleyenlerin çoğunlukta olduğu, ancak 2016 yılında Demokratlar’ın adayı Hillary Clinton’ın oyların büyük bir kısmını aldığı Cobb bölgesinde uzun kuyruklar oluşturan seçmenler, altı saatten fazla beklemek zorunda kaldı. Atlanta’da da benzer şekilde erken oy kullanmak isteyen bazı seçmenler, 10 saatten fazla beklediklerini belirtti ve uzun kuyrukları gösteren fotoğrafları sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.