Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler: Son 20 yılda iklim değişikliği yüzünden doğal afetler ikiye katlandı

Birleşmiş Milletler Afet Riskini Azaltma Merkezi (UNDRR) tarafından yayımlanan bir raporda, doğal afetlerin son 20 yılda iki katına çıkmasının küresel çapta yaşanan iklim değişiklerinden kaynaklandığı belirtildi. 

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Afet Riskini Azaltma Merkezi (UNDRR) tarafından yayımlanan raporda, 2000 ile 2019 yılları arasında yaşanan 7 bin 348 doğal afetin 4 milyar insanı etkilediği ve küresel ekonomiye 3 trilyon dolara mal olduğu belirtildi. 

“Afetlerin İnsan Maliyeti 2000-2019” başlıklı raporda, son 20 yıldaki afetlerin sayısının 1980 ile 1999 yılları arasında yaşanan doğal afetleri geride bıraktığı açıklandı.

Pazartesi (12 Ekim) günü yayımlanan raporda, içinde bulunduğumuz yüzyılın başından beri iklim değişikliğine bağlı 6 bin 681 doğal afet olayının kaydedildiği ve bu olayların bir önceki 20 yıllık döneme kıyasla 3 bin 656 arttığı belirtildi.

Acil Durumlar Veritabanı’ndan alınan verilere göre, Asya kıtası son 20 yılda 3 bin 68 doğal afet olayı ile afetlerden en çok etkilenen kıta oldu. Asya’yı 1756 doğal afet ile Kuzey ve Güney Amerika, 1192 doğal afet ile Afrika kıtası izledi.

Afetlerden en çok etkilenen ülke 577 olay ile Çin oldu. Çin’den sonra kinci sırada gelen Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise 467 doğal afet yaşandı.

Raporda ayrıca sel, kuraklık ve fırtına gibi doğal afetlerin iklim değişiklikleriyle birlikte arttığı belirtildi. Son dönemde artan doğal afetlerin, aşırı ısınma sonucu ortaya çıktığı belirtilirken deprem ve tsunami gibi iklim değişikliği ile ilgili olmayan jeofizik olaylarda da artış gözlemlendiğinin altı çizildi.

UNDRR Başkanı Mami Mizutori, rapora dair yaptığı açıklamada “Dünyaya kasten zarar veriyoruz. Son 20 yıldaki felaket olaylarını inceledikten sonra ulaşılabilecek tek sonuç budur” dedi. 

Mizutori, hükümetleri iklim değişikliklerini önlemek için yeteri kadar önlem almamakla suçlarken yaklaşan diğer afetlerin için hazırlık yapılması çağrısında bulundu. 

Raporda, son dokuz ayda bir milyondan fazla insanı öldüren ve 37 milyondan fazla kişiyi enfekte eden koronavirüs salgını gibi biyolojik tehlikelere ve hastalıkla ilgili felaketlere değinilmedi ancak Mizutori, koronavirüsün “siyaset ve iş dünyası liderlerinin çevrelerindeki dünyaya henüz uyum sağlamadıklarının en son kanıtı” olduğunu söyledi.

Pazartesi günü yayınlanan rapor, Acil Durumlar Veritabanı’ndan alınan istatistiklere dayanıyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.