Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papa, 2006’da ölen 15 yaşındaki Carlo Acutis’i “internetin koruyucu azizi” ilan etmek için kolları sıvadı: Acutis bu unvanı alması durumunda 21. yüzyılın ilk ve İtalya’nın en genç azizi olacak

Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Francis, 2006 yılında 15 yaşındayken lösemiden ölen Carlo Acutis isimli İtalyan gencin, “internetin koruyucu azizi” ilan edilmesi için bir adım daha attı. Acutis’in ölmeden önce Katolik öğretilerinin çevrimiçi olarak yayılmasına yardımcı olduğunu belirten Papa, beş aşamalı azizlik sürecinde Acutis’i son aşamaya taşıdı.

Papa Francis, cumartesi günü (10 Ekim) Acutis’in yaşadığı yer olan Assisi kentindeki Aziz Francis Bazilikası’nda düzenlenen kutsama töreninde konuştu. Acutis’ten övgüyle bahsederek 15 yaşında ölen genci “mübarek” (blessed) ilan eden Katolikler’in ruhani lideri, konuşmasında “Acutis’in tanıklığı, bugünün gençlerine gerçek mutluluğun Tanrı’yı ön plana çıkararak insanlara, özellikle de toplumdaki fakirlere hizmet etmek olduğunu gösteriyor” dedi.

Bir Katoliğin “aziz” ilan edilebilmesi için Katolik Kilisesi’nin şart koştuğu beş farklı aşamadan geçerek toplamda iki mucize gerçekleştirmesi gerekiyor. Uzun bir süredir aziz ilan edilmesi için kamuoyu tarafından desteklenen Acutis’in azizlik süreci gerçekleştirdiği ilk mucize ile yani Katolik öğretilerini internet üzerinden yayılmasına yardımcı olmasıyla başlamıştı. Pazar günü “mübarek” ilan eden Acutis, böylece dördüncü aşamayı tamamlayarak son aşamaya geçti. “Kilisede aziz ilan edilme” (canonisation) adı verilen son aşamada, Acutis’in ismine ikinci mucizenin atfedilmesi ve bu mucizenin Papa tarafından tanınması gerekiyor. Böylece kişinin aziz ilan edilme süreci tamamlanıyor.

Papa Francis, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada da Acutis’e saygılarını sunmuş, Acutis’in interneti “değerleri ve güzelliği iletmek” için kullanmasının sosyal medyanın olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak ideal bir yol olduğunu söylemişti.

Carlo Acutis

Küçük yaşlarda dine ilgi duyarak kilise ziyaretlerine katılmaya başlayan Acutis, dokuz yaşındayken kendi kendine bilgisayar eğitimi alıp bilgisayar programlama ve grafik tasarım gibi konulara merak saldı. 15 yaşındaki genç, 2006 yılında lösemiden ölümüne dek Katolik örgütlerin internet sitelerini kurmalarına yardımcı olmasının yanı sıra, “Mucizeler kataloğu” adlı dinsel bir internet sitesi de hazırlamıştı.  

Carlo Acutis’in annesi, internet aracılığıyla Tanrı inancını yayan oğlu için “İnternetin karanlık yüzüne aydınlık bir cevaptı” diye konuşurken Carlo’nun ayrıca internetin iyiliğin yayılması için kullanılabileceğini herkese gösterdiğini belirtti. 

2006 yılında İtalya’nın Umbria bölgesindeki Assisi kasabasında lösemi sebebiyle hayatını kaybeden 15 yaşındaki Carlo Acutis, ölmeden önce Katolik öğretilerinin çevrimiçi yayınlanması konusunda çalışıyordu. Papa Francis’in “internetin koruyucu azizi” ilan etmek istediği Acutis, aziz unvanı alması durumunda 21. yüzyılın ilk ve İtalya’nın en genç azizi olacak.  

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.