Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir şehrin hikayesi – Soma (1): “301 sadece bir rakam değil”

Soma’da 2014’teki maden faciasında eşini kaybeden Fatma Kurban, Medyascope’a konuştu. Kurban, “Babası öldüğünde bir yaşında olan oğlum ne zaman parkta babasının elini tutan bir çocuk görse boynu bükük kalıyor” dedi

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen maden faciasında 301 işçi yaşamını yitirdi.

Soma maden faciası, dünyada son 50 yılda meydana gelen maden kazalarına bakıldığında en fazla can kaybı yaşanan ikinci büyük facia.  Dünya tarihindeki tüm maden kazalarında ise 13. sırada yer alıyor.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğu iddia edildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. 17 Mayıs 2014’te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

Soma maden faciasında eşini kaybeden Fatma Kurban, Medyascope’a konuştu. Acılarının hiçbir şekilde azalmadığını söyleyen Kurban, “Altı senedir yaşıyor muyum, ölü müyüm bilmiyorum” dedi.

Eşi öldüğünde bir yaşında olan çocuğunun hâlâ “Babam ne zaman gelecek?” diye sorduğunu anlatan Kurban, “Aslında o da biliyor gelmeyeceğini ama yine de de soruyor. Ne zaman parka gitsek babasının elini tutan çocuk görse boynu bükük bakıyor. Yüreğim yanıyor” diye konuştu.

Altı senedir hukuk mücadelesi verdiklerini belirten Kurban, “Şirket denetimini yapsaydı eşim yaşıyor olacaktı. Neyse cezalarını çeksinler. Altı yıldır yağmur çamur demeden Akhisar’da mahkemeye gidiyoruz. Sosyal Haklar Derneği’nden Allah razı olsun. Onlar destek vermese biz davayı bu aşamaya getiremezdik” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.