Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçiminin kazananı Başbakan Ersin Tatar oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu tamamlandı. Cumhurbaşkanı ve bağımsız aday Mustafa Akıncı ile Başbakan Ersin Tatar’ın yarıştığı seçimin kazananı, resmi olmayan sonuçlara göre Tatar oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bugün cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuyla yeni cumhurbaşkanını belirledi. Sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’de sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) adayı Başbakan Ersin Tatar cumhurbaşkanı seçildi. KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Tatar, beş yıl boyunca görevde kalacak.

KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ersin Tatar’ın yüzde 51,74, bağımsız cumhurbaşkanı adayı Akıncı’nın ise yüzde 48,26 oranında oy aldığını açıkladı. Narin Ferdi Şefik’in aktardığına göre seçimin kesin sonuçları ise bu gece açıklanacak.

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından UBP Lefkoşa İlçe Merkezi önünde konuşan Tatar şunları söyledi: “Oy veren, vermeyen herkese teşekkürler. Bizim için önemli olan kutuplaşmak değil, birlik, beraberlik ve bütünlük içinde KKTC’yi daha güzel günlere taşıyabilmek, çoluk çocuğumuza, gençlerimize bu topraklarda güvenli bir gelecek sunabilmek için çalışmaktır.”

Tatar, salgında yaşanan ekonomik sorunlarda Türkiye’nin desteği dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a teşekkür etti.

Ersin Tatar kimdir?

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1960 yılında Lefkoşa’da doğdu. Lİse eğitimini İngiltere’de tamamladı, 1982’de Cambridge Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 1991 yılına kadar İngiltere’de çeşitli şirketlerde çalışan ve mali müşavir unvanı alan Tatar, 1992-2001 yılları arasında İstanbul’da, Show TV’de genel koordinatör olarak çalıştı. Tatar, 1996’da KKTC’nin ilk özel televizyon kanalı “Kanal T”yi kurdu.

Ersin Tatar, 2003’te KKTC’ye döndü ve Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) siyasete adım attı. 2009 erken genel seçimlerinde Lefkoşa milletvekili seçilen Tatar, Derviş Eroğlu hükümetinde maliye bakanlığı görevine getirildi. Tatar, 2010’da kurulan İrsen Küçük hükümetinde de görevine devam etti.

2013’teki erken genel seçimlerde yeniden UBP’den Lefkoşa milletvekili seçilen Ersin Tatar, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanlığı yaptı. Tatar, 2018’deki erken genel seçimlerde yeniden UBP Lefkoşa milletvekili oldu. 27-28 Ekim 2018’de UBP Kurultayı’nda Hüseyin Özgürgün ile ikinci tura kaldı, Özgürgün’ün yarıştan çekilmesiyle genel başkan seçildi.

Tatar, 2019’un Mayıs ayında kurulan UBP-Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümetinde başbakan olarak görev yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.