Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD başkanlık seçimleri: İki lider mitinglere devam ediyor, Biden televizyon reklamlarına Trump’ın iki katı bütçe ayırıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkanlık seçimlerine üç haftadan az bir zaman kala, Donald Trump ve Joe Biden arasındaki rekabet kızışıyor. Pazar günü, ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Trump Nevada’da, Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden ise Kuzey Karolina’da seçmenlerle bir araya geldi. New York Times gazetesinin, ABD merkezli özel bir reklam araştırma şirketinin verilerine dayandırdığı haberine göre, Biden reklam kampanyalarına Trump’tan çok daha fazla para harcıyor. Trump, özellikle televizyon reklamlarına harcanan para konusunda ABD genelinde Biden’ın gerisinde kalıyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, pazar (18 Ekim) günü ABD’nin Nevada eyaletindeki seçmenlerle bir araya geldi. New York Times gazetesi ve Siena Üniversitesi Araştırma Merkezi tarafından, 2-6 Ekim tarihleri arasında yürütülen anketin sonuçlarına göre, Nevada’daki seçmenlerin yüzde 48’i Biden’ı, yüzde 42’si ise Trump’ı destekliyor. Erken oy kullanımının geçen hafta başladığı eyaletteki seçmenlerin yüzde 6’sı ise kime oy verecekleri konusunda kararsız.  

Nevada’daki anketler Trump yönetiminin canını sıkarken ABD Başkanı hafta sonu bazı dini liderlerden cesaret verici mesajlar aldı. Trump, pazar günü erken saatlerde Uluslararası Las Vegas Kilisesi’ndeki düzenlenen bir ayine katıldı. Kilise liderlerinden biri, ayin sonrasında yaptığı konuşmada, Tanrı’nın Trump’ı ikinci kez “kanatlandıracağına” ve onu bir kez daha başkanlık koltuğuna taşıyacağına dair bir kehanetin olduğunu söyledi. 

Pazar günü düzenlediği seçim mitingiyle birlikte Trump, son iki ay içinde Nevada’ya ikinci ziyaretini gerçekleştirdi. Nevada’da son 10 yılda Demokrat Parti’nin adayları Cumhuriyetçi adaylardan daha fazla oy aldı. 2016’daki başkanlık seçimlerinde de Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak yarışan Hillary Clinton, Nevada’da rakibi Donald Trump’tan daha fazla oy almıştı. 

Demokratlar’ın başkan adayı Joe Biden ise pazar günü ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde seçmenlere seslendi. Biden, koronavirüs salgını nedeniyle kendisini destekleyenlerden miting alanına araçlarıyla gelmelerini istedi. Seçmenler, konuşması sırasında korna çalarak Biden’a destek verdi. Biden, düzenlediği mitingde Kuzey Karolina’daki seçmenlere oylarını bir an önce kullanmaları yönünde çağrı yaparak “Hemen bugün gidip oyunuzu kullanın” dedi. 

Biden daha sonra internet üzerinden eyalletteki bazı Afro-Amerikan dini liderlerle görüşerek, “Bu adımı gerçekleştirerek başkanlık görevini yürütmem için bana dua edin. Trump dört yıl daha görevde kalırsa bu ülkenin doğasını kuşaklar boyu etkili olacak bir şekilde değiştirecek” diye konuştu.   

Yine New York Times ve Siena Üniversitesi Araştırma Merkezi tarafından, 9-13 Ekim tarihleri arasında yürütülen anketin sonuçlarına göre, Kuzey Karolina’daki seçmenlerin yüzde 46’sı Biden’ı desteklerken yüzde 42’si ise Trump’a oy vereceklerini belirtti. 

Biden televizyon reklamlarına Trump’ın iki katı bütçe ayırıyor 

ABD’de başkanlık yarışı tüm hızıyla sürerken Donald Trump, televizyon reklamlarında görünürlük bakımından Demokratlar’ın adayı Joe Biden’ın oldukça gerisinde kaldı. Kampanya sürecinde televizyonda görünürlüğünü artırmak için önemli ölçüde yatırım yapan Biden’ın seçim reklamlarında ise koronavirüsle ilgili mesajlar dikkat çekti.  

ABD merkezli özel bir reklam araştırma şirketi olan Advertising Analytics‘in verilerine göre, geçen aylarda yayınlanan televizyon reklamlarına bakıldığında Biden’ın televizyon reklamlarına Trump’tan iki kat daha fazla harcama yaptığı görülüyor. Özellikle Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin eyaletlerindeki televizyon ekranlarında Biden, Trump’tan çok daha sık görünüyor. Biden’ın yalnızca bu üç eyalette reklam kampanyaları için 53 milyon dolar harcadığı aktarılırken Trump’ın ise yaklaşık 17 milyon dolar harcadığı belirtiliyor. Geçen hafta yalnızca Pensilvanya eyaletinde Biden’ın seçim kampanyasına ilişkin 38 farklı reklam yayınlandı.

Donald Trump, 2016 yılındaki başkanlık seçimi öncesinde kampanyasını yürütürken de televizyon reklamlarına Demokrat rakibi Hillary Clinton’dan çok daha az para harcamıştı. Trump, buna rağmen daha çok seçim mitinglerine ve canlı yayınlara ağırlık verdiği 2016 seçimlerinde kritik eyaletlerde Clinton’dan daha fazla oy almayı başarmıştı.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.