Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beşten fazla kişinin toplanması yasak olan Tayland’da demokrasi yanlısı protestocular sokakları doldurdu

Tayland’da, Kral Maha Vajiralongkorn ve darbeci eski Genelkurmay Başkanı Başbakan Prayuth Chan-ocha’ya karşı sokaklara çıkan ve çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu demokrasi yanlısı göstericiler, bu hafta sonu da 20 kentte gösterilerine devam etti.

Tayland hükümetinin geçen perşembe (15 Ekim) günü sokaklarda beşten fazla kişinin bir araya gelmesinin yasaklanmasına yönelik kararnamesine rağmen hafta sonu da devam eden gösterilerde onlarca kişi gözaltına alındı. 

Taylandlı avukatlar, son beş günde düzenlenen protestolarda yaklaşık 100 kişinin tutuklandığını açıklarken Tayland polisi tarafından pazar (18 Ekim) günü yapılan açıklamada, sosyal medya hesaplarında protestolara ait paylaşım yapanlara iki yıl hapis cezası verileceği belirtildi. 

Taylandlı göstericiler, ülkede demokrasi yanlılarının işareti olarak bilinen “üç parmak” işaretini yaparken.

Tayland Kraliyet Polisi’nin sözcülerinden Yingyos Thepjumnong, protestoculara seslenerek “Paylaştığınız içeriklerle acil durum kararnamesine uymadığınıza dair kanıtı yaratıyorsunuz” dedi.

Yasaklara rağmen, hafta sonu Tayland sokaklarını dolduran reform ve demokrasi yanlısı göstericiler, yüzlerce farklı Instagram ve Facebook hesabından protestoları canlı bir şekilde aktardı. 

Son dönemde göstericilere karşı polis şiddetinin arttığı protestolardan dolayı, bazı monarşi yanlısı gruplar bile polisin protestoculara karşı sert tutumundan rahatsız olduklarını belirtiyor. 

Göstericiler, daha önceki gösterilerde tutuklananların resimlerini taşıdı.

Cumartesi (17 Ekim) günü, kral tarafından yönetildiği bilinen bazı hastanelerde çalışan doktorlar ortak bir mektup yazarak, yetkililerin protestocuları dağıtmak için kullandıkları tazyikli sulara, vücutta tahriş oluşumuna sebep olan kimyasal bir madde kattığını öne sürdü.  

Mektubun paylaşılmasından saatler sonra, 386 imzacıdan biri olan Dr. Jarosdao Rimphanitchayakit’in işine son verildiğine dair haberler, protestoları daha da şiddetlendirdi.

Cumartesi günü Tayland’ın başkenti Bangkok’taki protestolara katılanlardan biri olan 23 yaşındaki Perakarn Tangsamritkul, “Üç ay öncesine kadar siyasetle ilgilenen biri değildim. Ancak şimdi neden burada olmamız gerektiğini anlıyorum. Konuşmak zorundayız” dedi.

Pazar günü başkent Bangkok’ta düzenlenen gösterilerde göstericiler şemsiyeleriyle polise karşı barikat kurdu.

2014 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı ve mevcut Tayland Başbakanı Prayuth Chan-ocha‘ya bağlı askerler tarafından yapılan darbenin en büyük amacı, ülkedeki monarşiyi korumaktı. Askeri darbeyle birlikte ülkedeki demokrasi gittikçe zayıfladı ve darbenin ardından iktidara gelen Prtayuth genel seçim düzenlemeyi reddetti. Prtayuth kontrolündeki ordu tarafından hazırlanan anayasaya göre senato üyeleri seçimle değil atanarak gelecekti.

Ülkedeki protestolar, 2019 yılında düzenlenen seçimlerde usulsüzlük yaptığı öne sürülen Başbakan Prayuth’un istifa etmesi ve monarşiye karşı demokratik bir anayasa oluşturulması talebiyle 2019 yılının Aralık ayında başladı. Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgınında vaka sayılarının temmuz ayında azalmasıyla birlikte tekrar sokaklara çıkmaya başlayan protestocular, Avrupa’da yaşayan ve ülkesini oldukça az ziyaret eden Kral Vajiralongkorn ve Başbakan Prayuth’un görevlerini bırakmasını talep ediyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.