Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray: ABD’de yargılanan Çinli akademisyenler serbest bırakılmazsa Çin, ülkedeki ABD vatandaşlarını gözaltına alabilir

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Trump hükümetinin yetkilileri, Çin yönetiminin Vaşington’u, ABD’de tutuklu olan ve aynı zamanda Çin ordusu mensubu olan akademisyenlerin bir an önce serbest bırakılmaması durumunda Çin’de bulunan Amerikan vatandaşlarını tutuklamakla tehdit ettiğini öne sürdü. Beyaz Saray’a göre, en az beş Çinli akademisyen, vize başvurularında sahte bilgi verdikleri ve ABD’deki bazı araştırma merkezlerinde casusluk yapmaya çalıştıkları gibi suçlamalarla içeride tutuluyor.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre, ABD’de Donald Trump hükümetinin yetkilileri, Çin Halk Cumhuriyeti’nden bazı üst düzey isimlerin ABD’ye, ülkede yargılanan Çin vatandaşı akademisyenleri serbest bırakması için baskı yaptığını öne sürdü. En az beş Çinli akademisyenin ABD’de yargılandığı belirtilirken sözkonusu akademisyenlerin ayrıca Çin Halk Kurtuluş Ordusu mensubu olduğu da aktarıldı. Beyaz Saray yetkililerine göre, ABD Adalet Bakanlığı Çinli akademisyenleri “vize başvuruları sırasında Çin ordusuyla ilişkilerini sakladıkları” iddiasıyla yargılarken akademisyenlerin aynı zamanda ABD’de bulunan bazı teknoloji şirketlerinde casusluk faaliyetleri yürüttüğü öne sürüldü.

Wall Street Journal’da yayımlanan bir haberde ise Çin yönetiminin, ABD’yi sözkonusu akademisyenlerin serbest bırakılmaması durumunda Çin topraklarında bulunan ABD vatandaşlarını tutuklamakla tehdit ettiği öne sürülürken ABD’li yetkililerin bu tehditleri son derece ciddi bulduğu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da Çin’e gidecek Amerikalılar’a yaptığı seyahat uyarılarında bu konuya değindiği aktarıldı.

Çin tarafından geldiği öne sürülen tehditlerin iki ülkenin ilişkilerinde yıllardır süren ve son olarak koronavirüs salgını sırasında iyice artan gerilimlere bir yenisini ekledi. Ancak New York Times’a konuşan ABD’li ve Çinli bazı siyasi analistler, 3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinden önce Çin’in böyle bir provokasyondan kaçınacağını ve Pekin hükümetinden bazı önemli isimlerin Donald Trump ya da Joe Biden’ın başkan seçilmesinden bağımsız olarak, ABD ile olan gerilimi yakın zamanda azaltmayı planladığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.