Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya seçimlerini Evo Morales’in varisi Luis Arce kazandı – Cem Sarvan ile söyleşi: “Sonuçlar Morales’e destek anlamına gelmiyor”

Pazar (18 Ekim) günü devlet başkanlığı seçimi için sandığa giden Bolivyalılar, ilk turda eski Başkan Evo Morales’in Sosyalist Hareket Partisi’nin (Movimiento al Socialismo – MOS) başkan adayı Luis Arce’yi seçti. Seçimi büyük bir farkla kazanan Arce’nin rakipleri, oyların henüz yarısı sayılmışken yenilgiyi kabul etti. Önceki yıl ordunun ve protestocuların baskısıyla başkanlığı bırakarak Arjantin’e iltica eden Morales, Bolivya’ya geri döneceğini açıkladı.

Medyascope için seçimleri değerlendiren ve başkent La Paz’dan gözlemlerini aktaran Cem Sarvan, “Seçim sonuçları Morales’e destek anlamına gelmiyor” dedi.

Sosyalist Luis Arce’nin Bolivya’nın yeni devlet başkanı olması bekleniyor

Oyların sayımı hâlâ devam ediyor ama MOS adayı Arce’nin, oyların yarısından fazlasını alarak ilk turda Bolivya’nın yeni devlet başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Arce’nin rakiplerinden Carlos Mesa, Arce’nin zaferini kabul ettiğini açıkladı ve “Biz demokratlar seçimin kazananı kim olursa olsun sonuçları tanıyacağımızı söylemiştik. Sonuçları kabul ediyoruz” dedi.

Luis Arce (ortadaki), seçim zaferini ilan ediyor

Ciesmori anket şirketi bütün oylar sayıldığında oyların yüzde 52,4’ünün Arce’ye, 31,5’inin ise Mesa’ya gideceğini öngörüyor. Ancak parlamento seçimlerinin sonuçları da MOS iktidarının ne denli güç sahibi olacağı açısından son derece önemli.

Bolvya’nın yeni Devlet Başkanı Luis Arce 57 yaşında.

Koronavirüs salgınının her boyutta çok etkilediği Bolivya’da seçimlerin odağındaki konu eski Devlet Başkanı Evo Morales’ti. Tarihsel olarak ekonomide ve siyasette beyazların baskın olduğu Bolivya’da, bir yerli olan sosyalist Evo Morales, 2005 yılında devlet başkanı seçilmişti. 13 yıllık iktidarında yerli halka karşı ırkçı maddeler içeren anayasayı eşitlikçi ve ilerici hale getiren, yoksulluğu azaltıp nüfusun yüzde 65’ini oluşturan yerli halkın refah seviyesini artıran Morales, 2019 yılında yeniden başkanlığa aday olmuştu.

Evo Morales

Bolivya anayasasına göre bir kişi yalnıza iki defa devlet başkanı olabiliyor. Buna karşın, Morales’in parlamentodan onay olarak üçüncü kez başkan seçilmek üzere aday olması tartışmalara yol açmıştı. Sonrasında, seçimleri izleyen Amerika Devletleri Organizasyonu (OAS) yayınladığı raporda Morales’in seçime hile karıştırdığını öne sürünce halk sokaklara dökülmüş, ordu ve muhalefet Morales’i istifaya zorlamıştı. Hakkında yargı sürecinin başlayacağı öngörülen Morales gelişmeler üzerine Meksika’ya, ardından da Arjantin’e iltica etti.

Sosyalist Morales’i istifaya zorlayan olaylarda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere dış aktörlerin müdahalelerinden şüphe ediliyordu. Morales’in istifası sonrasında devletin başına sağcı siyasetçi Jeanine Anez geçti. Pazar günü yapılan seçimler, ABD’nin New York Times gazetesine göre “Morales’in mirası hakkında bir referendum” niteliğindeydi.

Başkanlık seçimleri hakkında CNN’e konuşan Morales ise “Er ya da geç Bolivya’ya döneceğim” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.