Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs hastaları kobay olarak mı kullanıldı? – CHP’li Murat Emir: “Eğer yayın çetesi işi ise bu bilimsel şarlatanlıktır”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin de yer aldığı bir makalede, suç olmasına rağmen içeriği belli olmayan bazı ilaçların yoğun bakımdaki 16 koronavirüs hastası üzerinde doğrudan denendiğini açıkladı. Emir makalenin, Birinci’nin talebiyle yayından kaldırıldığını, araştırma yapılmadıysa bilimsel şarlatanlık ve yayın çetesinin sözkonusu olduğunu söyledi. 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, daha önce de Türkiye’de ilk resmi koronavirüs vakasının 11 Mart’ta açıklanmasına rağmen Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin imzasının olduğu bir makalede, şubat ve mart aylarında 24 vakanın görüldüğünün yer aldığını ortaya çıkarmıştı. Bu tespitin ardından makale kaldırılmış, Birinci sözkonusu makalede şubat-mart aylarının “sehven” yazıldığını açıklamıştı. 

“Her iki ihtimalde de skandal”

Emir şimdi de Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin de araştırmada yer aldığı bir makalede, içeriği belli olmayan bazı ilaçların yoğun bakımdaki 16 koronavirüs hastası üzerinde denendiğini açıkladı. Emir, Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili hâlâ suskun olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Bakanlık cevabını verene kadar sormaya devam edeceğiz. Şuayip Birinci öyle bir bakan yardımcısı ki verilerin toplanması ve işlenmesi ona bağlı. Bakanın açıkladığı veriler Birinci’nin sorumluluğunda hazırlandı. Makaleye dönecek olursak, iki ihtimal var. Birincisi böyle bir çalışma yapılmadı, geri çektiklerine göre suçüstü yakalandıklarını düşünüyoruz. Bilimsel şarlatanlık ve yayın çetesi sözkonusu. Bu bir ihtimal ama diğer ihtimal de böyle bir çalışma yapıldıysa bu kanunlarımıza göre de uluslararası hukuka göre de suç. İnsan üzerinde deney yapılmasının çok sıkı kuralları vardır. Bu kuralların hiçbiri yoğun bakımda yatan 16 hasta için geçerli değil. Büyük bir skandalla karşı karşıyayız. Makaleye baktığınızda Sağlık Bakanlığı’ndan onay alındığı söyleniyor. Sağlık Bakanlığı böyle bir onay verdi mi, vermedi mi? Verdiyse nasıl verebilir, vermediyse Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci nasıl böyle bir yazı yazabilir? Açıklanması gereken bir durum var ve her ihtimalde bir skandalla karşı karşıyayız. Zaten suskunlukları da ondan.”

“Ana akım medya olayı görmeyecek, buna güveniyorlar”

Emir, şu ana kadar hiçbir açıklama yapılmamasının sebebini ise şöyle açıkladı: “Ana akım medya görmek istemiyor bu soruları, buna güveniyorlar. Geçiştirebileceklerini düşünüyorlar ama bu haliyle Bakan Koca’nın ve Bakan Yardımcısı Birinci’nin devam etmesi mümkün değil.” 

Murat Emir ile yaptığımız söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.