Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Moskova ziyaretleri sonrası Vaşington’da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşecek

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, çarşamba (21 Ekim) günü Moskova’da Rus mevkidaşları Sergey Lavrov’la görüşmelerinin ardından 23 Ekim Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yine ayrı ayrı görüşecek. İki ülke arasında Dağlık Karabağ Bölgesi yüzünden çıkan çatışmalar dördüncü haftasına girerken iki tarafta da çok sayıda can kaybı var.

Çarşamba günü iki tarafın da dışişleri bakanları Moskova’daydı. Çatışma halindeki ülkelerin dışişleri bakanları, Lavrov’un ardından Pompeo ile de üçlü görüşmelere katılmayı reddetti ancak ayrı ayrı görüşmeyi kabul etti.

Öte yandan, Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkisyan, Dağlık Karabağ’daki durumu Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile konuşmak üzere Brüksel’e gitti. Sarkisyan’ın ofisinden yapılan açıklamaya göre Ermenistan, NATO ve AB liderlerinin “çatışmayı durdurmak ve ateşkese can vermek için mümkün olan her şeyi yapmasını” bekliyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında uzun yıllardır devam eden ancak Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yeniden alevlenen Dağlık Karabağ sorunu, iki ülke bağımsızlığını kazandığından bu yana da çözülemedi. Ermenistan bölgeyi 1992-1994 arasındaki savaşta ele geçirdi. Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ, Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprağı sayılıyor. 

İki taraf arasındaki son çatışmaları kimin başlattığı konusundaki belirsizlik de sürüyor. İki ülke de birbirini suçlarken çatışmalarda Azerbaycan tarafında en az 63, Ermeni tarafında en az 36 sivilin ve iki taraftan da yüzlerce askerin hayatlarını kaybettiği belrtiliyor.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.