Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kenya’da iklim değişikliği nedeniyle suları yükselen göller, yerleşim yerlerini yutuyor ve hayvanların yaşam alanları daralıyor

Kenya’da bulunan Rift Vadisi’ndeki göllerin rekor seviyede yükselmesinden sonra okullar, evler, köyler ve tatil merkezleri sular altında kaldı. Ayrıca hayvanların yaşam alanları da daraldı. Bilim insanları su seviyesindeki yükselmeyi iklim değişikliğine ve aylardır durmadan süren yağışlara bağlıyor.

Kenya’nın Rift Vadisi’nde bulunan Baringo Gölü’nün ve diğer göllerin su seviyeleri geçmiş yıllarda hiç görülmemiş bir şekilde yükseldi. Bazıları yalnızca 2020 senesi içinde birkaç metre yüksekliğe ulaştı. Göl seviyeleri yükseldikçe, sulak alanlarda yaşayan insanlar evlerini terk edip başka noktalara yerleşmek zorunda kaldı.

70 yıldır bölgede yaşayan Murray Roberts, su seviyesi hakkında, ”Böyle bir durumla ilk defa karşılaşıyoruz, daha önce hiç bu kadar yükselmemişti” dedi. Roberts’in çocukluğunun geçtiği ev ve işlettiği tatil merkezi sular altında kaldı. 

2011 yılından bu yana toplam 70 kilometrekare genişleyen Baringo Gölü bu yılın başlarında ani bir şekilde yükselerek çevresindeki yerleşim merkezlerini sular altında bıraktı. 

Baringo’ya benzer şekilde Naivasha Gölü de son 10 yıldır stabil seviyelerde yükseliyordu fakat su seviyesi nisan ayında ani bir yükselişe geçti ve 1960’larda ölçülen en yüksek su seviyesini de geride bıraktı. Kenya Su Kaynakları Kurumu, gölün nisan ve haziran aylarında toplam 2,7 metre yükseldiğini ve gölün eninin 500 metre genişlediğini açıkladı. Su seviyesinin yükselmesinin en büyük sebebi, Hint Okyanusu’nun ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklığı sonucu bölgede ortaya çıkan aşırı ve düzensiz yağmurlar.

Su seviyesinin yükselmesi yalnızca yerleşim yerlerini ve insanları değil flamingo ve diğer kuş türlerini de etkiliyor. Bölgedeki göller göçmen kuşlar için uğrak bir alan oluşturuyordu. Ayrıca Kenya’nın önde gelen safari merkezlerinden biri olan Nakiri Gölü Ulusal Parkı’nın bir bölümü de sular altında kaldı.

Baringo Gölü’nde bir adada habitatları 100 dönümden yaklaşık 10 dönümün altına düşen zürafalar kurtarılmak için ekipleri bekliyor.

Kenya Vahşi Yaşam Servisi Müdürü Jackson Komen, insanlarla hayvanların yaşam alanlarının iç içe geçtiğini, su aygırlarının yemek yemek için sebze tarlalarına zarar verdiklerini söyledi ve ”Çiftliklerde yeterince yiyecek kalmaması durumunda insanların savunmasız hayvanlara yönelmesinden endişe duyuyoruz” dedi.

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.