Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’nın Lagos şehrinde iki haftadır süren protestolarda Nijerya polisi, protestoculara ateş açtı: En az 15 kişi öldü

Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, salı (20 Ekim) günü Nijerya’nın en büyük şehri Lagos’ta polis şiddetine karşı yapılan protestoda insanlar, sokağa çıkma yasağına uymadıkları gerekçesiyle öldürüldü. 

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Af Örgütü Sözcüsü İsa Sanusi, protestocuların güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü ve öldürülenlerin kaç kişi olduklarını doğrulamaya çalıştıklarını söyledi. Af Örgütü’ne göre en az 15 kişi protestolarda hayatını kaybetti.

Tanıklar, protestolar sebebiyle yetkililer sonu belirsiz bir sokağa çıkma yasağı koyunca bini aşkın protestocuya ateş açıldığını söyledi. Protestoculardan biri, “Hepimiz sakince oturuyorduk. Işıkları ve bilboardları kapattılar. Sonra herkes çığlık atmaya başladı. Bize doğru geldiler ancak kim olduğunu bilmiyorum. Ateş ediyorlardı ve herkes kaçmaya çalışıyordu” dedi.

Protestolar, polisin Soygun Karşıtı Özel Timi’nin (SARS) halkı gaspetmesi, insanlara işkence etmesi ve yasalara aykırı öldürmesine tepki olarak 7 Ekim’de başlamıştı. 

Manchester United’ın Nijeryalı oyuncusu Odion Jude Ighalo, Twitter hesabından yaptığı yorumda Nijerya hükümetini eleştirdi ve dünya liderlerine çağrıda bulundu: “Dünya için bir utanç kaynağısınız (Nijerya hükümeti). Kendi insanlarınızı devlet eliyle hakları adına protesto ettikleri için öldürüyorsunuz… Artık çok yoruldum… Birleşik Krallık hükümetine ve dünya liderlerine sesleniyorum, lütfen Nijerya’da olanları görün.”

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.